‘Türk-Amerikan dostluğu’ adına

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, İzmir’deki PKK saldırısından kısa süre önce Twitter hesabından #TürkAmerikanDostluğu hashtag’iyle bir fotoğraf paylaştı. Fotoğraf, Demirel’in...

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, İzmir’deki PKK saldırısından kısa süre önce Twitter hesabından #TürkAmerikanDostluğu hashtag’iyle bir fotoğraf paylaştı. Fotoğraf, Demirel’in devrildiği 12 Mart 1971 Darbesiyle kurulan hükümetin başbakanı Nihat Erim ve dönemin ABD Başkanı Richard Nixon ve eşlerinin Beyza Saray’daki resmi devlet yemeğinden bir kareydi.

ABD Büyükelçiliği’nin Perşembe günleri “Hey gidi günler”  ya da “Ne günlerdi be” anlamına gelen #tbt notuyla yaptığı paylaşımlardan biriydi bu.

Kılıfı da hazırdı yani: “Türk Amerikan dostluğunu simgeleyen bir fotoğraf işte, ne var bunda.” Nitekim konuyla ilgili bir rahatsızlık oluştuğu anlaşılınca tam da böyle bir açıklama geldi.

Amerika’nın bir tür “halkla ilişkiler” yöntemi olarak da bakılan bu paylaşımlarının izini sürmek, “Türk-Amerikan dostluğunun” hangi tarihten sonra “stratejik düşmanlık” evresine girdiğini görmek açısından faydalı olacağı gibi “Türk Amerikan dostluğunun” hangi kayda ve şarta bağlı olduğunu görmek açısından da önemli.

***

‘Dostluk’ kavramının uluslararası ilişkilerdeki anlamının “gücü yeten yetene” olduğu gerçeği bir yana, her şeye rağmen bir jest yapılmak isteniyorduysa, Türkiye’nin mevcut Cumhurbaşkanı’yla çekilmiş bir kare paylaşılabilirdi pekala.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar