Seçmen koalisyon mu dedi?

Dünkü yazımda seçime giren parti dışı unsurlar ve AK Parti dışındaki siyasi partilerin koalisyon eğilimlerini analiz etmeye çalışmıştım. Seçimin birinci partisi olan AK Parti bugüne...

Dünkü yazımda seçime giren parti dışı unsurlar ve AK Parti dışındaki siyasi partilerin koalisyon eğilimlerini analiz etmeye çalışmıştım. Seçimin birinci partisi olan AK Parti bugüne kalmıştı. 

Dün itibariyle geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal’ın vaziyet etmesiyle Meclis açıldı, 25. Dönem Milletvekilleri yeminlerini etti. Sırada Meclis Başkanı’nın seçilmesi var ve ardından hükümet kurma çalışmaları başlayacak. Usulüne uygun olduğu üzere Cumhurbaşkanı bu görevi yüzde 41 oy ve 258 milletvekiliyle Meclis’in büyük partisinin genel başkanı sıfatıyla Ahmet Davutoğlu’na verecek.

Davutoğlu, yaklaşımını aslında daha 7 Haziran gecesi AK Parti Genel Merkezi’nin balkonunda yaptığı konuşmasında ortaya koydu. Tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği gibi farklılıkları değil müşterekleri önde tutmak ve ülkeyi hükümetsiz bırakmamaktan yana. Bunun için de sırasıyla tüm partileri dolaşacağı izlenimi veriyor.

Tabii bu arada partinin tüm kademelerinde ve il teşkilatlarıyla ve mümkün olduğunca geniş bir STK ve kanaat önderleri çevresiyle 8 Haziran’dan itibaren yürütülen istişare toplantıları da bundan sonra yürüyeceği yolda Ak Parti’nin önüne bir takım işaretler koyuyor.

Ben öyle tahmin ediyorum ki bu istişare trafiğinde seçim sonucu neden böyle oldu sorusunun yanı sıra koalisyon mu erken seçim mi ya da kiminle koalisyon soruları da gündeme gelmiştir.

***

Bir kere şunu ifade edelim, seçmen koalisyon seçeneğini bilinçli bir tercih yapmış da partilerin önüne koymuş gibi bir durum yok. Seçmen siyaseti belirleyecek en anlamlı enstrüman olan oyunu kullanmıştır ve sonuç koalisyonu işaret etmektedir. Bunun üzerinden koalisyon güzellemeleri yapmanın anlamı yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar