Macron'un İslam düşmanlığı ihtiyacı!

Müslüman nüfustan fiziki olarak kurtulamayacaklarını, bunun mümkün olmadığını, dahası Müslümanlara muhtaç olduklarını biliyorlar. Ama İslam’ın kültürel olarak dönüştürücü gücünün farkındalar ve bunun Avrupa’nın geleceğine damgasını vurmasını istemiyorlar.

Böyle deyince biraz tuhaf gözüküyor ama sadece Macron’un değil Avrupa’nın İslam düşmanlığına ihtiyacı var! Hem iç siyasetteki kifayetsizliklerini ve kronik sorunları çözmedeki acziyetlerini örtmek için, hem de Avrupa’nın kimlik krizini aşmak için. İkisi için de yanlış yoldalar ama başka türlüsünü yapacak çapta bir akıl ufukta gözükmüyor.

Kolaya kaçma sebepleri neler? Avrupa kimliğinin zaten derinde de yüzeyde de anti-İslam, anti-Türk kökenleri mevcut. Avrupa-merkezci düşünce çok ciddi bir entelektüel sorgulamaya uğramış olsa da her zaman olduğu gibi bugün de bir ötekine muhtaç.

Müslüman Türk imgesi tarihsel olarak Avrupa’nın iyi tanıdığı ve bugünküne çok benzer şekilde tarihte de şeytanlaştırdığı bir ‘kurucu öteki’.

İkincisi, başta Fransızlar olmak üzere Avrupalı kimliğinin Afrika kıtasındaki kötü sömürgeci mirası. Köle-efendi ilişkisinin oluşturduğu kolonyal miras, Fransa’nın en büyük kabusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar