Halk Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne 2007’de EVET dedi

Muhalefetin, kürsü işgalinden bacak ısırmaya, kendini kürsüye kelepçelemekten oy kullanma işlemi sırasında kabinde dakikalarca beklemeye kadar her yolu deneyerek engellemeye çalıştığı 18 maddeden oluşan...

Muhalefetin, kürsü işgalinden bacak ısırmaya, kendini kürsüye kelepçelemekten oy kullanma işlemi sırasında kabinde dakikalarca beklemeye kadar her yolu deneyerek engellemeye çalıştığı 18 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketi Meclis’ten geçti. Meclis iradesini hiçe sayan tüm girişimlere rağmen paket, iki genel, iki kez de tek tek maddeler üzerinde yapılan oylamayla ‘temsili’ bir onay almış oldu. Cumhurbaşkanı’nın onaylayacağı tarihten itibaren geçecek süreye göre Nisan’ın ilk ya da ikinci haftası referanduma götürülecek ve nihai kararı halk verecek.

Türkiye’yi bugünlere getiren halkın sandığa inancı oldu hep. Her krizde millet sandık merkezli bir çözüm üretti. Asker darbe de yapsa, darbe anayasalarıyla yetkilendirilmiş Cumhurbaşkanları halkın verdiği egemenlik yetkisini bir vesayet makamı olarak hep gasp etmiş de olsa millet her defasında bildiğini okudu. İradesine vurulan her darbeden sonra sandığa gitti ve ülkeyi yeniden demokratik bir istikamete soktu. Asker kime darbe yaptıysa onu ya da o siyasi geleneği daha güçlü şekilde iktidara taşıdı.

Şimdi olacak olan da aynı şey. Krizi yine halk çözecek. CHP’nin icadı olan 367 garabetinin ürettiği krizi nasıl ki 2007’de cumhurbaşkanını bundan böyle ben seçeceğim diyerek çözdü şimdi de başladığı işi bitirecek. İktidarı demokratikleştirecek ve egemenliği “kayıtsız şartsız” millete verecek olan Cumhurbaşkanlığı sistemine ‘evet’ diyecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 245 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 658 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar