Darbe engellemiş bu halkı darbe anayasasıyla mı yöneteceksiniz?

AK Parti 2023 Vizyon Belgesi’ni açıkladığından beri Başkanlık Sitemini tartışıyoruz. Bahçeli’nin hamlesiyle birlikte iş biraz daha ciddiye bindi. Ne zaman Meclis’e gelir, Meclis safahatı ne kadar sürer...

AK Parti 2023 Vizyon Belgesi’ni açıkladığından beri Başkanlık Sitemini tartışıyoruz. Bahçeli’nin hamlesiyle birlikte iş biraz daha ciddiye bindi. Ne zaman Meclis’e gelir, Meclis safahatı ne kadar sürer, halkın önüne ne zaman gelir vs, bunları konuşacak noktaya gelindi sonunda.

Bir de Bahçeli’nin çıkışı anlamlandırılmaya çalışılıyor. Belli ki grup kararıyla olmasa da MHP ilgili anayasa paketinin referanduma gitmesi için ciddi destek verecek. Bunda pek şüphe yok. Ama bu, Bahçeli’nin referandumda başkanlık sistemini destekleyeceği anlamına gelmiyor. Ak Parti ve MHP tabanının birbiriyle kaynaştığı 15 Temmuz vasatında Bahçeli karşıt kampanyaya çok fazla asılmazsa referandumda MHP seçmeninin de desteği alınabilir. Nitelim mevcut anketler başkanlık sistemine destekte ciddi bir artış olduğunu gösteriyor.

Bahçeli’nin bu hamlesinin seçim sürecinin önünü açtığı yorumları da yapılıyor. Baharda yapılacak bir referandum zaten sonuçları itibariyle yeni bir seçimi gerekli kılabilir. Bahçeli’nin, partisini sistem değişikliği sonrasına hazırladığı, ama en net olarak da Türkiye’yi daha fazla arafta bırakmama kararı ile bir anlamda Ak Parti’ye de meydan okuduğu söyleniyor. Kilit açıcı bir rol üstlenirken tabanıyla birlikte partisini de değişimin aktörü haline getiriyor Bahçeli. Başkanlık sistemine geçecekse Türkiye, bunda MHP’nin de tuzu olmuş olacak. Aynı zamanda Meclis’e gelen öneride ister istemez MHP’nin çekince ve önerileri dikkate alınacak, ki bu kesinlikle olması gereken bir şey.

Aksi bir sonuç çıkması halinde ise Bahçeli yine avantajlı konumunu koruyacak zira “Türkiye’yi bu tartışmadan kurtardım. Ben destek oldum ama başaramadınız” diyebilecek.

MHP kazanır, CHP kaybeder

CHP’nin başkanlık sistemine karşı tutumunda bir değişiklik yok. “Seni başkan yaptırmayacağız” kampanyasındaki argümanlarla konuşmaya devam ediyor. Şayet bu iş referanduma taşınır ve CHP kendisi öneri getirmeyip, kuru bir hayır kampanyası yürütürse siyaseten hep kaybetmesine sebep olan o bilindik tavrını yinelemiş olacak. Oysa fiili bir durum var, artık cumhurbaşkanını halk seçiyor. Halk tarafından seçilmiş olmasına rağmen Meclis’in seçtiği cumhurbaşkanlarının yetkilerini kullanıyor. CHP bunun değişmesi için kendi önerisini halka sunmadığı müddetçe hem durumdan şikayet etme hakkı olmayacak hem de mindere çıkmadan güreş kazanmaya çalışan kifayetsiz pehlivan durumuna düşecek. Ve böylece referandumun sonucu ne olursa olsun CHP yine kaybetmiş olacak.

MHP ise sürece etki eden tavrından dolayı sonuç ne olursa olsun kazanacak.

FETÖ anayasa yazacaktı!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 241 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 655 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.664 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 633 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 212 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar