Baykal Cumhurbaşkanlığı Sistemine karşı mı?

Anayasa değişikliği görüşmelerinin ilk gününde CHP adına Deniz Baykal söz aldı. Kendi ifadesiyle “Milletvekili arkadaşların sağduyusuna ve vicdanına seslenen bir konuşma” yaptı. Pek çok...

Anayasa değişikliği görüşmelerinin ilk gününde CHP adına Deniz Baykal söz aldı. Kendi ifadesiyle “Milletvekili arkadaşların sağduyusuna ve vicdanına seslenen bir konuşma” yaptı.

Pek çok kişi ise Baykal’ın konuşmasını “düşük profili” buldu.

Sadece polemik ve retorik olarak değil konuşması maddi hata da içerdiği için eleştirildi. Oylanacak maddelerin komisyonda aldıkları son şekli dahi takip etmemiş, eh biraz ezberci davranmıştı.

Baykal siyaset dışı yöntemlerle koltuğundan edildikten sonra uzun süre sessizliğe gömülmüştü. Fakat anlaşılan o ki Cumhurbaşkanlığı Sistemine muhalefette CHP’nin konuşan yüzlerinden biri olacak. CHP’nin ‘militan’ vekilleri “sokakta direnirken” Baykal da CHP’nin akil ismi olarak MHP tabanını ikna etmeye çalışacak.

CHP’yi PKK ve FETÖ’nün kuyruğuna takan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibiyle MHP tabanına hitap etmek mümkün olamayacağı için bu görevi Deniz Baykal’ın üstlenmesi gerekecek.

Fakat bir taraftan da aslında Baykal’ın sistem değişikliğine çok da itirazının olmadığı yorumları yapılıyor. Muhtemelen bu bir “aşırı yorum” ama ben Devlet Bahçeli’nin gördüğü Türkiye’ye yönelmiş tehdit ve tehlikeyi Baykal’ın da görmüş olabileceğini tahmin ediyorum.

Milliyet’ten Serpil Çevikcan’a söylediği “Cumhurbaşkanı’nın kaygılarını çekincelerini çok iyi biliyorum” ifadesi de aslında bunu gösteriyor. Tabi “Cumhurbaşkanı’nın korumak istediği şeyleri bu anayasa korumaz” demeyi de ihmal etmiyor.

Hiç hoş değil!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar