Ooo pinti pinti!..

İki arkadaş konuşurken, biri diğerine karısından dert yandı; “Yahu bizim hanım çok müsrif. Para yetişmiyor. İnanmazsın pazartesi 100 lira istedi. Salı 200 lira, çarşamba 400, dün de 700...

İki arkadaş konuşurken, biri diğerine karısından dert yandı; “Yahu bizim hanım çok müsrif. Para yetişmiyor. İnanmazsın pazartesi 100 lira istedi. Salı 200 lira, çarşamba 400, dün de 700 lira...”
-Acıdım sana vallahi, nereye harcıyormuş bu parayı?
-Ne bileyim ben, verdiğim yok ki...
Cık cık cık... Cimrileri hele de evine eşine cimrileri esefle kınıyoruz! Uzmanlar eş seçerken bile alkol problemi yaşayan ve sinirli olan insanlardan sonra cimri insanlardan uzak kalmayı öneriyor. Çünkü cimri insan sevgisini de, hoşgörüsünü de, merhametini de gösterirken cimri davranır. Kaçarak uzaklaşalım ve tutumlu ile cimriyi nasıl ayırt edeceğiz bir bakalım;
-Gereksiz harcama yapmamak tutumluluk, gerekli harcamayı yapmamak cimrilik olarak tanımlanabilir belki. Bir başka deyişle; bir faydayı daha ucuza edinebilme marifeti olan kişi tutumludur. Para harcamamak uğruna, ilgili faydadan vazgeçen kişi cimridir.
-Tutumlunun parası bereketlidir cimrinin değildir.
-Tutumlu insan, en fazla faydayı, en düşük maliyetle sağlamak telaşındadır. Cimri ise maksimum fayda, sıfır maliyet peşindedir.
-Tutumlu ihtiyaç söz konusu ise kısmaz; en uygununu bulur, cimri ihtiyacını gidermekte zorlandığı için uzun vadede zarar bulur.
-Tutumlu yardımseverdir, cimri yardımsever değildir... "Gel dese de bakma cimri aşına, bir fırsat arar da kakar başına!"
-Tutumlu eşyasını iyi ve uzun zaman kullanır, cimri ucuza kaçtığı için veya zaten hiç eşya almadığı için iyi kullanamaz..
-Tutumlu kazanır, cimri kaybeder... Cimri zengin, cömert yoksuldan daha yoksuldur.
-Cimrinin dünyaya faydası, ancak ölünce dokunur. Hatta "cimriler, ölmelerini bekleyenler için servet biriktirirler" sözü meşhurdur.
-Tutumlu, sağlık, eğitim, adalet vb. mühim meselelerde işin maliyet kısmını ikinci plana atmayı başarabilir. Cimri ise en hayati mesele karşısında dahi evvela işin maliyetini düşünmektedir.
-Tutumlu kara gün dostudur, cimrinin ise kendisine bile faydası yoktur.
-Tutumlu yer içer ama israf etmez; cimri ise yemez, içmez.
-Tutumlu hayırla yâd edilir, cimrinin ardından sövülür.
-Cimri, her zaman yoksuldur ve bu durum için kendilerinden başka hiçbir müsebbip yoktur.
-Kötü kimseler olsalar bile, cömertler için herkesin kalbinde bir sevgi vardır. İyi olsalar bile, cimrilere karşı herkesin kalbinde yalnız nefret vardır.
-Cimri her şeyi elde etmek isterken, tutumlu bilinçli bir şekilde sahip olur.
-Cimri tok evin aç kedisi gibidir. Tutumlu ise yoklukta bile şükür içindedir.
-Fakir, bazı şeylerden mahrumdur; ama cimri her şeyden.
-Tutumluluk kazanç, cimrilik korku; tutumluluk neşe, cimrilik asık surat; tutumluluk umut, cimrilik mutsuzluk getirir...


Ninem diyor ki; Cömerdin bir akçesi, cimrinin hazinesinden bereketlidir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ara ki bulasın 24 Mart 2024 | 14 Okunma Buyrun beniim... 30 Ocak 2024 | 16 Okunma Çok yaşayın 07 Ocak 2024 | 83 Okunma Bükemediğin eli öpeceksin! 02 Ocak 2024 | 147 Okunma İyi seneler 31 Aralık 2023 | 34 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar