Mars’a bir iki...

Malumunuz Mars’ta su bulundu. Gidip de bir çay demlemek gerek!.. Hem ileride buralar değerlenir bir göz atmalı, su temiz olmayabilir damacana su işi tutar mı bakmalı. Ne aşamada Mars’a yolculuk derken kendimi "ROBOCOT Malatya 2018" Bilim...

Malumunuz Mars’ta su bulundu. Gidip de bir çay demlemek gerek!.. Hem ileride buralar değerlenir bir göz atmalı, su temiz olmayabilir damacana su işi tutar mı bakmalı. Ne aşamada Mars’a yolculuk derken kendimi "ROBOCOT Malatya 2018" Bilim Şenliği’nde buldum. Üçüncüsü düzenlenen şenlikte, robotik yarışmalar ve atölye çalışmaları ve dünyadan kıymetli Türk bilim insanları var.
Mars programının önemli yöneticilerinden NASA’da kadrolu tek Türk olan Sırrı Oğuz da oradaydı. Kendisi NASA Johnson Space Center Piroteknik Sistem Yöneticisi ve Mars’a gidecek Orion projesinde bizzat yer alıyor. Sordum; "Eee, hocam yolculuk ne zaman?" “Zamanı gelince" dedi. “Birçok kişinin sandığı gibi işimiz hiç de kolay değil. Mars’a gidecek aracın insansız uçuşlarını 2021’de başlatarak hazırlık çalışmaları sonrası ilk büyük adımı atacağız. Ardından 2022’de insanlı uçuşlara geçeceğiz. Ancak uzay aracının hazır olması her şeyi çözmüyor” diye de ekledi.
Mars’a yolculuk altı ay sürecek. Dolayısıyla bu zaman sürecinde astronotlar yer çekimsiz ortamda radyasyona maruz kalacaklar. Bütün bu sorunların çözümü elbette zaman alıyor.
Bu nedenlerle NASA’nın 2030’da öngörülen Mars yolculuğu, bir-iki yıllık rötarla ancak 2031 veya 2032’de yapılabilecekmiş. Şu an için bilet tek yönlü; 2030'dan önce Mars'a insanın gitmesi imkânsız. Daha doğrusu gidebilir ama dönemezmiş. Ne diyelim yolları açık, oksijenleri bol olsun…
“Koloni kurulacak deniyor, hani yani öyleyse biz de eksik kalmayalım” diyorum. Artık Mars yörüngeden mi çıkar, Uzaylılar “buraya da mı geldiniz?” diye taş mı atar bilmem ama; koloni kurmaktan ziyade araştırma, veri toplamanın öncelikliymiş biline. 
Hasılı kelam, gurur ve ilham vericiydi. Sırrı Oğuz, Japonya Osaka Üniversitesinden Ayonix kurucusu Sadi Vural, (MIT) ve Dortmund University of Technology'den Prof. Yılmaz Uygun, İsviçre Fribourg University'den Prof. Dr. Ali Coşkun, Oxford University'den Eren Korkmaz, Avustralya Hükûmeti Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CSIRO) görevli Dr. Hilkat Özgün... Hepsinin hikâyesi ve başarı grafiği ilham verici…
Malatya ve çevresindeki gençlerin ileri teknoloji, girişimcilik ve yenilikçilik alanlarına farkındalıklarını artırmak amacıyla düzenlenen bilim şenliği için İnönü Üniversitesi’ni tebrik ediyor, darısı; dudak büzüp selfie çeken, yediğini içtiğini fotoğraflayıp paylaşan, televizyona yapışıp ayrılmayan, tüketim çılgınlığına kapılıp dünyadan bihaber olanların ha bir de ince ince kafiyeli seçim sloganları bulanların başına diyorum…
 
 
Ninem diyor ki; İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ara ki bulasın 24 Mart 2024 | 16 Okunma Buyrun beniim... 30 Ocak 2024 | 21 Okunma Çok yaşayın 07 Ocak 2024 | 83 Okunma Bükemediğin eli öpeceksin! 02 Ocak 2024 | 148 Okunma İyi seneler 31 Aralık 2023 | 44 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar