Bakış açısı

Eskiler bilir, yetmişli yıllarda bir "Petroçelli" vardı… TRT’nin tek kanal olduğu zamanlarda, herkesi zekâsına ve hitabetine hayran bırakan, haklının yanında olan para almadan iş takip eden ve kazanan...

Eskiler bilir, yetmişli yıllarda bir "Petroçelli" vardı… TRT’nin tek kanal olduğu zamanlarda, herkesi zekâsına ve hitabetine hayran bırakan, haklının yanında olan para almadan iş takip eden ve kazanan başarılı ama beş parasız bir avukat...  Petroçelli dizinin bir bölümünde davayı kaybetti. Böylesine başarılı bir avukatın kaybettiği tek bir davaydı... Bir cinayet davası... Dava özetle şöyle idi:
Ünlü bir futbolcu karısını öldürmekle suçlanıyordu. Futbolcu yakalanmıştı... Ama karısının cesedi ortada yoktu. Futbolcu, sanık sandalyesinde oturuyordu. Kucak dolusu parayla tuttuğu avukatı jüriyi ikna etmeye uğraşıyordu:
-“Sayın jüri, müvekkilimin suçsuz olduğuna yürekten inanıyorum... Buna az sonra sizler de inanacaksınız... Neden mi? Bakin, simdi 1’den 10’a kadar sayacağım ve müvekkilimin öldürdüğü iddia edilen karısı bu kapıdan içeri girecek.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10…”
Bütün jüri kapıya doğru baktı… Hâliyle içeri giren olmamıştı...
Avukat Petroçelli bir savunma dehasıydı; öldürücü hamlesini yaptı; “Bakınız, siz de kadının öldüğüne inanmıyorsunuz! Çünkü hepiniz içeri girecek diye kapıya baktınız. İşte kararı verirken buna güvenmenizi talep ediyorum...”
Ve karar verildi…Jüri, ünlü futbolcuyu suçlu bulduğunu bildirdi ve dava bu şekilde sonuçlandı. Mahkeme çıkışında avukat, jüri başkanına yaklaştı:
-“10’a kadar saydığımda siz de diğer üyeler gibi kapıya bakmıştınız.. Neden böyle bir karara imza attınız?” diye sordu.
-“Doğru” dedi jüri başkanı; “Ben de kapıya baktım, ama müvekkiliniz kapıya bakmıyordu!..”
Yetmişlerin kült dizisinin bu kesitinden ne anlıyoruuuz? En iyi analizi yapan kişinin, herkes bir noktaya bakarken, o noktaya yönelen bakışları izleyen kişi olduğunu... Bakış açımızı ne kadar geniş tutarsak, doğruya ulaşmamız o kadar hızlı olur...

Ninem diyor ki; Çoban güttüğü koyunun huyunu bilir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ara ki bulasın 24 Mart 2024 | 14 Okunma Buyrun beniim... 30 Ocak 2024 | 16 Okunma Çok yaşayın 07 Ocak 2024 | 83 Okunma Bükemediğin eli öpeceksin! 02 Ocak 2024 | 147 Okunma İyi seneler 31 Aralık 2023 | 34 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar