Bakmak ve görmek

Olaylar, olaylar, operasyonlar, soruşturmalar, kaçanlar, kovalayanlar... Amma velakin detaylarla boğuşanlar, özü ve aslı gözden kaçırırlar... Az bir kenara çekilmek ve de büyük resmi görebilmek gerek... İşte...

Olaylar, olaylar, operasyonlar, soruşturmalar, kaçanlar, kovalayanlar... Amma velakin detaylarla boğuşanlar, özü ve aslı gözden kaçırırlar... Az bir kenara çekilmek ve de büyük resmi görebilmek gerek... İşte güzel bir örnek;
Amerika ile Meksika arasındaki sınır, yıllar yılı gerek insan, gerek uyuşturucu ve gerekse illegal maddelerin yoğun olarak kaçakçılığının yaşandığı bir sınırdır. 
Bu sınırda Meksikalı bir genç, motosikleti ile giriş-çıkış noktalarından biri olan Laredo gümrük geçiş noktasına gelir ve gümrük polisine geçiş için pasaportunu uzatır. Pasaportta herhangi bir problem bulamayan polis, motosikletin arkasındaki iki büyük çantayı görür ve şüphelenir. Gence çantasının içinde ne olduğunu sorar. Meksikalı genç; “Önemli ve gümrüğe tabi herhangi bir şey yok. Yalnızca kum...” diye cevap verince şaşıran polis “Aç bakalım çantaları!” der.
Genç, çantaları açar… Polis didik didik kontrol eder, fakat kumdan başka bir şey bulamaz... Çantaların içi gerçekten kum ile doludur. Şüphesi daha da artan polis, çantaları laboratuvara gönderir ve kumu her tür tahlilden geçirtir. Fakat saf kumdan başka bir şey yoktur!
Polis, gence kumu ne için Meksika’ya götürdüğünü sorarsa da tatmin edici bir cevap alamaz. Sonra da çantalarını iade eder ve sınırdan geçmesine izin verir.
Birkaç gün sonra aynı genç, motosikletinin arkasında iki büyük çantayla tekrar sınırda belirir. Polis genci gene durdurur, didik didik arar, yine kumdan başka bir şey bulamaz ve serbest bırakmak zorunda kalır. Bu olay, görevli polis memuru emekli oluncaya kadar yıllarca devam eder!
Bir gün emekli polis, Meksika'da bir barda otururken yıllardır sınır noktasından âşina olduğu gencin içeri girdiğini görür ve hemen yanına gidip selam verir, sohbet başlar. Bir ara, emekli polis gence şöyle der; “Bak, delikanlı… Senin yıllardır bir şeyler kaçırdığından eminim. Bunu adım gibi biliyorum ama bir türlü bulamıyorum. Mesleğimden emekli oldum ama senin sırrını bir türlü çözemedim. Çıldıracağım! Yıllardır geceleri uyku uyuyamıyordum senin yüzünden… Lütfen anlat bana ne kaçırdığını… Aramızda kalacağına emin olabilirsin. Söz veriyorum, hiç kimseye bir şey söylemeyeceğim. Sadece merakımı tatmin için soruyorum.”
Genç gülümseyerek şu cevabı verir: “Motosiklet!”
 
Ninem diyor ki; 
Adam hacı mı olur ulaşmakla Mekke'ye,
Eşek derviş mi olur taş çekmekle tekkeye!
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ara ki bulasın 24 Mart 2024 | 14 Okunma Buyrun beniim... 30 Ocak 2024 | 16 Okunma Çok yaşayın 07 Ocak 2024 | 83 Okunma Bükemediğin eli öpeceksin! 02 Ocak 2024 | 147 Okunma İyi seneler 31 Aralık 2023 | 35 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar