Zirveler haftası

Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya’yı diplomatik ve hatta ekonomik oyun alanının dışına ittikçe, Türkiye Putin’i meşru aktörler sahnesine adeta iteleyerek çıkartıyor. İran da öyle. AB...

Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya’yı diplomatik ve hatta ekonomik oyun alanının dışına ittikçe, Türkiye Putin’i meşru aktörler sahnesine adeta iteleyerek çıkartıyor. İran da öyle. AB değilse bile ABD çoktan İran’ı yeniden yaptırım uygulama çizgisinde görüyor. Ancak Türkiye, İran’ın da Rusya ile birlikte uluslararası meşru oyuncular liginde olmasında ısrarlı.

Geride bıraktığımız üç günde Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) 7’nci zirvesini ve Suriye’de barışın sağlanması konulu, Putin ve Ruhani’nin katılımıyla 3’üncü Soçi Süreci üçlü zirvesini gerçekleştirdi.

Bu zirve toplantıları liderler arasında sağladığı doğrudan görüşmeler sebebiyle bizatihi ne kadar önemli iseler de AB ve ABD’nin Rusya ve İran’a yönelik tutumları açısından ayrıca önem taşımaktadır. Amerika ile Rusya arasındaki diplomatik savaşın bitmek şöyle dursun, tersine, yoğunlaşma ihtimalinin arttığı bir sırada, Türkiye ile zirvede buluşmak, Putin için bir anlamda can simidi niteliğinde olsa gerek. Sonuçta, Türkiye bir Avrupa ülkesidir ve ABD’nin (giderek kâğıt üzerinde kalıyor gibi görünse de) bir müttefikidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.304 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.026 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 211 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 91 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar