Trump mı, Pompeo mu?

Bu yaptırımların basit bir sebebi olduğunu yakında görebiliriz: Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun son Türkiye seyahatinde iyice ortaya çıktığı üzere Türkiye’yi sevmemesi! Bunun kurumsal ve ideolojik boyutları da elbette var ve irdelenmeye değer.

Türkiye dört yıl önce ABD’den Patriot hava savunma sistemlerini talep etti mi? ABD bu talebi reddetti mi? Trump bizzat “Evet, Türkiye istedi, biz Patriot’ları vermedik; mecbur kalıp Rusların sistemini aldılar” dedi mi?

Bu soruların hepsinin cevabı müspet! Türkiye, Rus malı S-400’leri keyfi bir kararla almadı. Savunma ihtiyacı sebebiyle aldı. S-400’lerin NATO silahlarını önlemek üzere yapılmış bir sistem olduğu gerçek değil. Bu sistemle Türkiye kendi savunma konseptinin gerektirdiği her türlü düşmana karşı önlem alabilir. Bu sistemin NATO uçaklarıyla uyumlu olmadığı da gerçek değil. Bu bir savunma sistemi ve siz ona kimi hasım olarak tanıtırsanız onu durdurur. NATO’daki bütün asker-sivil yetkililer bunları çok iyi biliyorlar. Dahası, Türkiye NATO’ya S-400 sistemlerinin yazılımlarını inceleme imkânı bile verdi.

.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.021 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.055 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 208 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 87 Okunma ‘Türkiye: Kadim Bir Güç Uyanıyor’ 08 Nisan 2024 | 168 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar