İranlı mollalar iyi mi?

İran, uluslararası toplumun, milli sınırlara ve egemenlik haklarına saygılı bir üyesi olmuş olsa idi, onunla ortak gaz ve petrol sahaları sebebiyle Kuveyt de Körfez Araplarının husumetine hedef olmayacaktı.

Eğer Astana Süreci başarıya ulaşamadı ise, bunun en baş müsebbibi Beşar Esat ise ikinci sorumlusu İran’ı yöneten mollalardır. Aslında baş molla Ali Hamaney’i sorumlu görmek lazım ama 81 yaşındaki Şii lider, uzun süreden beri çalışamayacak kadar hasta. En son gazeteci Momahad Ahwaze’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Hamaney görevini yıllardır güvenlik ve istihbarat işlerini yöneten 51 yaşındaki oğlu Mücteba Hüseyni’ye devretti. ABD ve İsrail gazeteleri bir süreden beri Hamaney’in ölmek üzere olduğunu yazıyorlar.

Hamaney prostat ameliyatı olduğundan bu yana altı yıl içinde medya tarafından birçok kere ölüme aday gösterildi, ama her seferinde kefeni yırttı. İsrail medyası ki İran hakkında en son bilgileri nedense hep onlar verir, Mücteba Hüseyni’nin İran İslam Devrimi’ni elinde tutamayacağı, ülkenin 41 yılın sonunda İslam Devrimi denen Şii diktasından kurtulacağı ve yerini Şah rejiminden sonra bir kaç haftalığına kurulabilmiş olan cumhuriyete bırakacağını da yazıyor.

Ali Hamaney ve işbaşındaki rejim, Yemen’den Beyrut’a bir Şii Hilali kurmak ve karşısındaki Arap rejimleri ile çatışmayı tercih etti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.304 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.026 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 211 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar