Exitalia savaşı başlıyor

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella alenen ve resmen İtalyan anayasasını ihlal ederek, seçilmiş çoğunluk partisinin hükümeti kurmasını önledi. O kadar ki, değil İtalyan tarihinde, Avrupa tarihinde...

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella alenen ve resmen İtalyan anayasasını ihlal ederek, seçilmiş çoğunluk partisinin hükümeti kurmasını önledi. O kadar ki, değil İtalyan tarihinde, Avrupa tarihinde görülmemiş bir yola başvurarak, hükümet listesini meclise yollayıp güvenoyuna sunmayı reddetti. Cumhurbaşkanı’nın “Böyle hükümetin kurulmaması, kurulmasından iyidir” diyerek bu garip yola başvurmasının sebebi, Paolo Savona isimli bir ekonomistin hükümet listesinde bulunması! Çünkü bu Paolo Savona, bazılarına göre, İtalya’nın AB’den çıkmasını istiyor ve onun yer aldığı hükümet, ister istemez, AB’den çıkmak için hazırlık yapacaktır.

İtalya’daki durumu aktarmaya devam edebilmek için ülkedeki durumu gözler önüne sermemizde yarar var: Kamunun borcu iki buçuk milyar euro’yu aşmış vaziyette. Bu ulusal gelirin yüzde 131’i! (Türkiye’de yüzde 28). Yani İtalya hiç üretmiyor, satmıyor; sadece dış borçla yaşıyor! Her dört aileden biri (6 milyon aile) yoksulluk sınırının altında ve yardımla yaşıyor. Her iki gençten biri işsiz. Hele ülkenin güneyinde, hükümetlerin satmadığı kamu hizmeti kalmadı. Aynen Yunanistan yani!

Ve aynen Yunanistan’da olduğu gibi, Almanya ve Fransa, Cumhurbaşkanı yoluyla, AB’den çıkmak isteyen bir hükümete izin vermedi; vermeyecek. Yunanistan’da da hatırlarsanız, Alexis Tsipras, AB’den çıkma (en azından AB’nin her dediğini yapmama, her “sat” denilen şeyi satmama vaadiyle seçimleri kazandı; ama bunların hiçbirini hükümet programına bile koyamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘καλώς ήρθες αγαπητέ γείτονα’ (Hoşgeldiniz sevgili komşumuz) 13 Mayıs 2024 | 140 Okunma Vahşet, vahşet üstüne... 09 Mayıs 2024 | 96 Okunma Hani, Kongre basın özgürlüğünü kısıtlamayacaktı? 06 Mayıs 2024 | 130 Okunma Dünya artık ABD’nin arka bahçesi değil 02 Mayıs 2024 | 161 Okunma NATO bizi Rusya’dan değil ABD’den koruyor 29 Nisan 2024 | 1.130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar