Amerika’da ‘Doktor Öz’ fırtınası

Milliyet Gazetesi Yazarı Hakkı Öcal'ın bugünkü (14.04.2022)''Amerika’da ‘Doktor Öz’ fırtınası'' başlıklı yazısı

Amerikalılar “Öz” değil “Az” (Daktır Az) diyorlar ama olacak o kadar. Bir Türk, hele hele kalp cerrahı Mehmet Cengiz Öz gibi, adıyla sanıyla Türk asıllı bir şahsiyetin siyasete atıldığı sık görülmüyor. (Ayrıca bu “ö, ü ve ı” harflerinin söylenişi Amerikalılar-İngilizler için çok zor.)Ocak ayından bu yana Amerika’nın en çok tanınan doktorunun Pensilvanya eyaletinde, siyaseti bırakan Pat Toomey’in yerine Cumhuriyetçi Parti’den senatör adayı olmasının yarattığı fırtına, eski Başkan Donald Trump’ın, rakibi milyarder yatırımcı David McCormick’i değil Öz’ü desteklediğini açıklamasıyla normal seyrinin çok dışına çıktı.Trump’ın Dr. Öz’e desteği, gelecek ay yapılacak Pensilvanya ön seçimlerini bir bakıma Trump için de sınama haline getirmiş oldu. Dr. Öz ön seçimde partisinin adayı seçilirse, bu, Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ın muhtemel başkan adaylığını desteklemesi anlamına gelecek. Öz, 8 Kasım’da yapılacak Senato ara seçimlerini kazanırsa, bu, Pensilvanya seçmeninin Trump’a oy vereceği şeklinde yorumlanacak ve Trump, belki de Öz’ün zaferi sayesinde yeniden başkanlık yarışına katılmak için gerekli cesareti (ve desteği) bulmuş olacak.Amerikan parlamentosunda, ailesinde Türkiye asıllı 

büyük anneler-büyükbabalar bulunan veya gelini-damadı Türkiyeli olan siyasetçi daima oldu.

Ancak Konyalı Suna ve Mustafa Öz’ün Ohio’da doğmuş oğulları Mehmet Öz ile ilk kez “aleni” şekilde bir Türk, ABD siyasetine adım atmış oluyor. Dr. Öz’ün bütün ABD’li siyasetçiler gibi kampanya haberlerini paylaştığı ve bağış topladığı web sitesinde (doctoroz.com), siyasete neden atıldığı, “Bugün Amerika'nın kalbi, onu hayata döndürmek için bir defibrilatöre ihtiyaç duyan kırmızı bir kodda” ifadesiyle anlatılıyor:

“Yanımızdaki ameliyathanedeki kaosa çoğumuz sırtımızı dönebiliriz; ama benim için doğru olan siyaset sahnesine girmekti. Büyük bir cerrah için yapılması gerekli olan buydu.”

Dr. Öz’ün siyasete atılmadan önce de Amerikan kamuoyunda çok tanınan ilk 10 kişi arasında yer alması, siyasete atılmasını hem çok kolaylaştırdı hem de vazgeçtiği şeyler dikkate alınırsa çok zorlaştırmış sayılabilir. Ünlü televizyon programı sunucusu, milyonlarca hayranı olan Oprah Winfrey, Dr. Öz'ü düzenli olarak konuk ederek Amerikalı seyircilere tanıttı. Dr. Öz, daha sonra 13 yıl süren, kendi programıyla Amerika’nın en çok tanınan kalp cerrahı olmayı başardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.304 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.026 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 211 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar