Yarın küçük kıyamet kopabilir

Dün dünyanın İran’dan serbestçe petrol alabileceği son gündü. Yarın ise ABD’de ara seçimler var. Bu seçimlerin İran’a ambargoyu koyan ve ağırlaştırmak için elinden geleni yapan Trump ile...

Dün dünyanın İran’dan serbestçe petrol alabileceği son gündü. Yarın ise ABD’de ara seçimler var. Bu seçimlerin İran’a ambargoyu koyan ve ağırlaştırmak için elinden geleni yapan Trump ile doğrudan bir ilgisi yok. Seçimin ertesi günü kim kazanırsa kazansın Trump yine başkan olmaya devam ediyor olacak.

Ancak, şu anda hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da azınlıkta olan Demokratlar çoğunluğu elde edecek olurlarsa, önümüzdeki bir ay içinde, belki de daha erken, Trump’ın “vatana ihanet, rüşvet veya diğer  ağır  suçlar ve kabahatler” sınıfından  bir suçlama ile Senato’da yargılanması ve görevinden azledilmesi mümkün olacak. Suçlama Temsilciler Meclisi’nde yöneltiliyor ve oylamada bulunan üyelerin basit çoğunluğu ile kabul veya ret ediliyor. Kabul edilirse, Trump mahkeme görevini yapmak üzere Yüksek Mahkeme başkanının başkanlığında toplanacak olan Senato’da yargılanacak. Başkanın görevden azli için Senato’nun üçte iki çoğunluğu gerekiyor.

Demokratların halen 195 sandalyesi bulunan Temsilciler Meclisi’nde 218 sandalye kazanması, yani 23 yeni üyelik elde etmesi tamamen imkânsız değil. Böyle bir şey daha önce iki kez oldu. 2006’da örneğin George Bush’un ilk döneminde, demokratlar ara seçimde 23 yeni sandalye kazanarak çoğunluğu elde ettiler.

Ancak azil kararını verecek olan Senato’da yarın Cumhuriyetçilerin 9, Demokratların 26 sandalyesi için seçim yapılacak. Demokratlar bu 26 sandalyeyi kazanmak ve Cumhuriyetçilerin elinden en az bir sandalyeyi almak zorundalar. Senato seçimlerinde şöyle bir durum var: her eyaletin iki senatörü var ve oyların yarıdan bir fazlasını alan parti iki senatörlüğü de kazanmış oluyor. Durumu kritik sadece bir eyalet var: Arizona.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika eteğindeki taşı dökerken 28 Mart 2024 | 386 Okunma Rusya’ya ilk Batı bombası düştükten sonra ne olur? 25 Mart 2024 | 433 Okunma ABD PKK’dan vazgeçmeyecek gibi... 21 Mart 2024 | 348 Okunma ABD yeniden güvenilir müttefik olabilir mi? 18 Mart 2024 | 140 Okunma Adını koyalım: Mesele, ABD’nin PKK’ya desteğidir 14 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar