Uçurumun eşiğindeki ülke: Afganistan

George W. Bush’un türlü hilelerle kazandığı bilinen seçimlerden sekiz ay sonra vuku bulan 11 Eylül saldırılarına ABD’nin cevabı, Afganistan’ı işgal etmek oldu. Bush ve avenesi ortaya Terörizme Karşı...

George W. Bush’un türlü hilelerle kazandığı bilinen seçimlerden sekiz ay sonra vuku bulan 11 Eylül saldırılarına ABD’nin cevabı, Afganistan’ı işgal etmek oldu. Bush ve avenesi ortaya Terörizme Karşı Küresel Savaş adıyla bilinen bir doktrin attı. Bugün hala Amerikan Irak ve Suriye’deki işgal kuvvetleri ile Dışişleri ve Savunma bakanlıklarının üst yönetimlerine hâkim olan zihniyet budur. Arkasındaki dünyanın en büyük ekonomisi ve devasa askerî güçten başka hukukî hiçbir dayanağı olmayan bu doktrine göre, kendisine savaş ilan eden bir terör grubunun bulunduğu ülkede hükumet etkili mücadele etmiyorsa ABD’nin o ülkeyi işgal etme ve hükumeti değiştirme hakkı vardır.

2001 yılından beri Afganistan’da ABD askeri var. O günden beri farklı başkanlar gelip gittiği, bunlardan bir kısmı Afganistan’dan (bu arada Irak ve Suriye’den) çekilme sözü vererek seçildikleri halde, Afganistan’daki ABD birliklerinin sayısı azaldı, arttı, tekrar azaldı; ama hiçbir zaman, bu kuvvet geri çekilmedi. Afganistan, önce ABD’nin atadığı bir “özel vali” ile idare edildi. Bakanlar kuruluna, uzun yıllar önce Sovyet işgalinden kaçarak ABD’ye sığınmış kişiler üye olarak gönderildi. Bu işgale karşı önce İngiltere ile Suudi Arabistan’ın, sonraları ABD ve Suud kuvvetlerinin kurduğu direniş ordusu, İngiltere’nin verdiği isimle “Mücahitler” Osmanlı zamanında tarihe mal olmuş olan “Cihat” fikrini yeniden ortaya çıkarttı. Rusların çıkmasından sonra Afganistanlı “cihatçılar” kazandıkları şöhrete dayanarak, “cihatçılığı” dünyaya yayma gayretine düştüler. Afganistan’daki ABD işgali de bu gruplara aradıkları ortamı kazandırdı.

Bush ve Neoconların, tersini söylemelerine rağmen, terörist deyince tüm Müslümanları anladıkları belli olmaya başlayınca, bu cihatçılar, Afganistan’da güçlerini sürekli arttırırken, Yemen’den Libya’ya kadar yayılan, PKK-benzeri bir taşeron terör örgütü kurmayı başardılar. Amerikalı işgalciler hiçbir zaman Afganistan’da halkın temel eğitimine önem vermediler; tersine bunu yapmak isteyen laik-demokratik Afgan aydınlarına engel oldular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD yeniden güvenilir müttefik olabilir mi? 18 Mart 2024 | 121 Okunma Adını koyalım: Mesele, ABD’nin PKK’ya desteğidir 14 Mart 2024 | 219 Okunma Pozitif gündemle yeni sayfa 11 Mart 2024 | 74 Okunma Ve Trump kapıyı araladı, geliyor 07 Mart 2024 | 158 Okunma ABD’ye ‘Trump Fırtınası’ yaklaşıyor 04 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar