Ticaret savaşının galibi olamaz

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu kez ABD ekonomisi ile ilgili kaygı dolu bir rapor yayınladı. Bu rapora göre, alınan bütün önlemlere rağmen ABD ekonomisi hızla yeni bir enflasyona doğru yuvarlanıyor. IMF raporuna göre Amerika...

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu kez ABD ekonomisi ile ilgili kaygı dolu bir rapor yayınladı. Bu rapora göre, alınan bütün önlemlere rağmen ABD ekonomisi hızla yeni bir enflasyona doğru yuvarlanıyor. IMF raporuna göre Amerika Federal Merkez Bankası’nın üst üste aldığı faiz artırma kararlarına rağmen, Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçilerin geçen yıl aldıkları, bir süre işe yaramış olan vergi oranlarında azaltma kararları tamamen işlevsiz hale gelebilir. Bu, dünya ekonomileri için çok kötü bir haber değeri taşıyor.

Muhafazakâr ekonomistlere göre, büyük firmaların ve yatırımcıların vergisini azaltırsanız, bu kesim küçük firma sahiplerinden farklı olarak, ellerinde kalacak olan “fazla” parayı yatırıma ayırıyorlar; yeni iş alanları açıyorlar ve devletin kasasına sonuçta daha fazla vergi hasılatı girmiş oluyor. Başka bir deyişle devlet bir koyuyor ve en az üç alıyor. Bunu ülkemizde ilk uygulayan rahmetli Özal olmuştu. AK Parti hükumetleri de vergi oranlarında indirimin istihdamı artıran etkisini bilen nadir hükumetlerimiz arasında.

ABD gibi, konulan “bir” ve derlenen “üç” birimin küresel ölçüde devasa rakamlar olduğu büyük ölçekli ekonomide, bu etki çok daha çabuk yüzünü göstermiş ve ABD ekonomisi, Trump’ın siyasal ve diplomatik alanlardaki bütün beceriksizliğine rağmen, çok kısa zamanda derlenip toparlanmıştı.

Bu iyiye doğru gidişin verdiği rahatlıkla Trump, diplomatik ve siyasal beceriksizliğini uluslararası ticarete taşımaya karar verdi... Şu anda dünya, bu yüzden kendisini büyük bir ticaret savaşının içinde buluverdi. IMF, işte bu durumu değerlendiriyor... ABD’nin sadece kendisini değil, tüm dünyayı yeni bir felakete sürüklediği uyarısında bulunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD yeniden güvenilir müttefik olabilir mi? 18 Mart 2024 | 123 Okunma Adını koyalım: Mesele, ABD’nin PKK’ya desteğidir 14 Mart 2024 | 219 Okunma Pozitif gündemle yeni sayfa 11 Mart 2024 | 74 Okunma Ve Trump kapıyı araladı, geliyor 07 Mart 2024 | 158 Okunma ABD’ye ‘Trump Fırtınası’ yaklaşıyor 04 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar