Siyaset boşluk sevmez

Aristo’ya atfedilir ama gerçek sahibi bilinmiyor “horror vacui” sözünün. “Doğa, boşluktan nefret eder” anlamına gelen bu söz, fizikte 18’inci yüzyılda tamamen çürütüldü ama siyasette...

Aristo’ya atfedilir ama gerçek sahibi bilinmiyor “horror vacui” sözünün. “Doğa, boşluktan nefret eder” anlamına gelen bu söz, fizikte 18’inci yüzyılda tamamen çürütüldü ama siyasette geçerliğini koruyor. Örnek: Trump’ın yarattığı yönetim boşluğu, Savunma Bakanlığı’ndaki bürokratik oligarşi tarafından dolduruldu.

Sekiz yıl Lübnan’da, dört yıl Suriye’de çalışmış ve şimdi Oklahoma Üniversitesi’nde Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Suriye uzmanı olarak görülen Joshua Landis’in ifadesiyle, ABD Dışişleri Bakanlığı da kısa bir süre önce Savunma Bakanlığı’nı izlemeye başladı ve “Türkiye sayfasını çevirdi.” “Yeni bir aşamaya geçmek” anlamına gelen, İngilizce “turn page” deyimiyle gerçekte ne kastedildiğini anlamak için, önce ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye siyasetine bir kez daha bakmamız gerekiyor.

Irak krizi konusunda hükümet tarafından 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sunulup Genel Kurul’da reddedilen 1 Mart tezkeresiyle Türkiye’nin ABD’nin işgaline katılmayacağını açıklaması üzerine, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin kapıldığı “Türkiye güvenilir müttefik olmaktan çıktı” kanaati, kısa zamanda ABD Savunma Bakanlığı’nın tümüne hâkim oldu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.304 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.026 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 211 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar