İran’ın sınavı

Cumhurbaş-kanı Erdoğan’ın hafta başında ziyaret ettiği Ürdün’ün görünürdeki en büyük sorunu, İsrail’in Suriye’de kurulacak çatışmasızlık bölgeleri...

Cumhurbaş-kanı Erdoğan’ın hafta başında ziyaret ettiği Ürdün’ün görünürdeki en büyük sorunu, İsrail’in Suriye’de kurulacak çatışmasızlık bölgeleri planının tümüne İran birliklerinin de yerleşeceği iddiasıyla tümden karşı çıkması ve Ürdün’e de baskı yapmasıydı. Erdoğan Ürdün’de iken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerika’da Başkan Trump’ı bu planı desteklemekten vazgeçmesi için iknaya çalışıyordu. Gerçi Trump’ın iç politikadaki sorunları sebebiyle, Suriye’yi, Ürdün’ü görecek hali yoktu. Nitekim Trump bu sebeple olmasa bile çatışmasızlık bölgeleri planı konusunda Rusya ve Türkiye ile vardığı mutabakatı bozmaktan kaçındığı için, Netanyahu’yu eli boş gönderdi. Netanyahu bu hayal kırıklığının verdiği öfkeyle ve ayağının tozuyla dün Rusya’ya koşarak Soçi’de Putin ile aynı talebi iletti: “Suriye’de, Lübnan, İsrail ve Ürdün sınırına yakın bölgede Hizbullah’ı mevzilendiremezsiniz.”
İsrail, adında “İran” kelimesi bulunan her şeyi Hizbullah diye algılıyor. Elbette, Haşdi Şabi nasıl Türkiye’yi rahatsız ediyorsa, İran Hizbullah’ı da İsrail’i, Lübnan’ı ve Ürdün’ü aynı şekilde rahatsız eder, etmelidir. Ama bu rahatsızlığı gidermenin yolu, “Eğer Hizbullah gelecekse, kimse gelmesin; çatışmasızlık bölgeleri de kurulmasın” demek değildir.
Türkiye’ye gelen İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, ülkesinin uluslararası toplumun sorumlu bir aktörü olarak hareket edebileceğinin beyanını Ankara’da sundu. Şimdi bu sunumun kanıtını görme zamanıdır. 
Çok kısa zamanda bunun icraata döküldüğünü görebiliriz.
Görebiliriz, çünkü İran, Suriye’de açılacak bir kuzey koridorunun orada kalmayacağını, bir surette ve belirli bir takvim çerçevesinde Irak’a uzanacağını bilmektedir. (Barzani’nin “Ya devlet başa, ya kuzgun leşe” oyunu bu takvimi hızlandıracaktır.) Irak’a uzanacak bir koridor, PKK’nın Türkiye, PJAK’ın da İran üzerindeki hayallerini kamçılamaya yarar.
İran, bir ya da iki Irak kasabasının, Türkiye’nin öfkelendirilmesi pahasına, Haşdi Şabi’nin eline geçmesindense, PKK-PJAK yapılanmasını da, PKK-PYD yapılanmasını da doğdukları yerde boğmanın ve bu arada Hizbullah marifetiyle İsrail’e karşı kazanamayacağını çok iyi bildiği yeni maceralar yerine, çatışmasızlık planının sorumlu bir uygulayıcısı olmanın çok daha yararlı olacağını görmemiş olabilir mi? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.302 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.025 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 210 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar