‘Türkiye ile daha yoğun işbirliği arzu ediyoruz’

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott ile yaptığımız görüşmenin siyasi ve askerî boyutunu çarşamba günü bu köşede aktarmıştım. Ticaret, turizm ve yatırım...

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott ile yaptığımız görüşmenin siyasi ve askerî boyutunu çarşamba günü bu köşede aktarmıştım. Ticaret, turizm ve yatırım değerlendirmelerini de özetlemek istiyorum: 

Birleşik Krallık, geçmişte Türkiye ile AB arasındaki yakınlaşma adımlarını, şimdi sorunlu durumda bulunan Washington-Ankara diyaloğu için de gösterebilir mi?

Avrupa Birliği ile süreçte bir tam üyelik müzakeresi söz konusuydu, biz de katkı sağladık. Ancak güçlü ilişkilere sahip olsak da ABD’nin İngiltere’nin kolaylaştırıcı rolüne ihtiyaç duyduğunu sanmıyorum. Bu konuları ABD ve Türkiye’nin birlikte ele alması daha faydalı olur.

Türkiye’ye yönelik yeni girişimleriniz var mı?

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan, bu hafta yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık hükümetinin, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi projesine 217 milyon sterlinin üzerinde destek verdiğini duyurdu. Birleşik Krallık İhracat Kredisi Ajansı UK Export Finance’in (UKEF) Kalyon Enerji’nin 1.35 GW’lık Karapınar güneş enerjisi tesisine sağladığı garanti, bugüne kadar bir güneş enerjisi projesine sağladıklarının en büyüğü olarak öne çıkıyor. 4 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde bir alana kurulacak olan santral, 2022 yılında tamamlandığında Türkiye’de yaklaşık 2 milyon haneye temiz elektrik sağlayacak.

Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ticaret başka hangi alanlarda gelişebilir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar