Türk lobisinin etkisizliği üzerine

Amerika’da Türkiye aleyhinde yoğun çalışmalar yürüten Ermeni ve Rum lobilerine son dönemde FETÖ ve PKK’ya yakın yapılar da eklendi. Bunlar yetmiyormuş gibi özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve...

Amerika’da Türkiye aleyhinde yoğun çalışmalar yürüten Ermeni ve Rum lobilerine son dönemde FETÖ ve PKK’ya yakın yapılar da eklendi. Bunlar yetmiyormuş gibi özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ın fonladığı kuruluşlar birkaç yıldır ABD kurumları nezdinde Türkiye karşıtlığının âdeta merkezi hâline dönüştü. ABD Kongresi’nde Türkiye’nin en sert şekilde cezalandırılması için bu lobiler ortak hareket ediyor. Yunanistan, Türkiye’nin dış politikada yaşadığı sorunları bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirip Biden yönetimi nezdinde olağanüstü çaba harcıyor.

Geçmişte daima Türkiye’ye yakın duran ve ambargo girişimlerinin önlenmesi için gayret gösteren Yahudi lobisi de bir süredir bu politikasını terk etmiş durumda. Türkiye aleyhindeki kararlara açık destek vermeseler de önleyici güçlerini artık devreye sokmuyorlar. Türkiye bugüne kadar hep belli bir bütçe karşılığında faaliyette bulunan şirketlerle anlaşmak suretiyle lobiciliği yürüttü.

Konu, bazı firmalara ihale edildi ve yeterince takip edilmedi. Profesyonel lobicilik yapan kuruluşlar da “Şununla görüştük, şunları anlattık” gibi klişe bir takım raporlarla süreci geçiştirdi. Bu şirketlerin dişe dokunur bir faydasının olduğuna tanık olmadım. Oysa Yunan ve Ermeni lobisinin asıl gücü; ABD’de yaşayan etnik uzantılarından, etkili kanaat önderlerinden geliyor.

Amerika’nın sosyokültürel hayatına iyi entegre olmuş Ermeni ve Rum asıllı Amerikalılar yönetim ve kurumlarda söz sahibi durumdalar. Türkler ise son derece dağınık ve anavatanlarıyla pek ilgili değiller. Ciddi gayret içinde olan bazı Türkleri tenzih ediyorum ama genel tablo maalesef böyle. Ali Çınar’ın başkanı olduğu Turkish Heritage Organization son dönemde en fazla çalışan kurumlar arasında yer aldı.

MEHMET ÖZ NE YAPTI?

ABD düzeyinde tanınan ve bilinen Türkler bireysel gayretleriyle ciddi bir algı oluşturabilecekken sessiz kalmayı tercih ediyorlar. “Yaşadığımız bölgede başımız ağrımasın, hatta etnik kimliğimiz bilinmesin” havasındalar. Kemal Derviş ve Daron Acemoğlu gibi önemli isimlerin, politik tercihlerinden ötürü Türkiye ile ilgili bir çalışma içinde olmak istemediklerini düşünüyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar