Teknolojide kimse geride kalmasın

Dünyanın en güçlü ekonomileri denince bugün akla devletler değil teknoloji şirketleri geliyor. Ülkeler, şirketler üzerinden uluslararası pazara teknoloji ihraç ederek küresel sistemdeki paylarını...

Dünyanın en güçlü ekonomileri denince bugün akla devletler değil teknoloji şirketleri geliyor. Ülkeler, şirketler üzerinden uluslararası pazara teknoloji ihraç ederek küresel sistemdeki paylarını artırıyor. Ölçekler, parametreler değişiyor. Birkaç küçük girişim bile (start up) geçmişteki dev fabrikalar kadar ekonomik değer üretebiliyor. Dijital dönüşüm hakkında yıllardır yazıyorum. Türkiye’nin ancak bu yolla sürekli teknoloji ithal eden bir ülke olmaktan, ihraç eden bir noktaya gelebileceğine inanıyorum.

Bunun için devlet politikaları geliştirilmeli ve teşvikler sürmeli. Temel hedefimiz eğitim, bilim, teknoloji ve AR-GE alanları olmalı. Beyin göçünü başka türlü önlemek imkânsız. Teknolojinin yaygınlaştırılmasında anahtar kavram dijitalleşme. Kastettiğim şeyler nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ, 5G ve altyapı odaklı çalışmalar… Başarıya ulaşabilmesi için de sadece kurumların değil çiftçilerden esnafa, ev kadınlarından öğrencilere kadar çok geniş bir kesimin katılımı gerekli.

Özellikle son yıllarda Türkiye’de “yerli” ve “milli” kavramları çokça kullanılıyor. Bu konu, hassas malzemelerin yurt içinde üretilmesinden bilgi güvenliğine kadar önemli başlıkları kapsıyor. Ürün ve hizmetlerin tamamını dijitalleşme stratejisiyle güçlendirmeyi hedefleyen Turkcell de kendini yukarıda tarif ettiğim yeni düzenin oyuncularından biri olarak konumlandırıyor. 

HANGİ ADIMLAR ATILACAK? 

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ile bir araya geldik ve atılan adımları konuştuk. 27 yıl önce yola GSM operatörü olarak çıkan Turkcell’in günümüzde ürün ve hizmetlerle küresel boyutta dijital endüstri markası hâline geldiğini söyledi.

Sadece haberleşme hizmeti değil, ses, mesajlaşma, televizyon, depolamanın yanı sıra kurumsal müşterilerine uçtan uca hizmet ve servis sunduklarını anlattı. Altyapı ve insan kaynağıyla dünyaya ihracat yapan konumda olduklarını ifade etti. Geçen yıl şirketlerin dijital dönüşümü için 2 bin 300 projeye imza atılmış. 5G konusu hepimizi yakından ilgilendiriyor. İnternet bağlantısı, pandemi sürecinde neredeyse hava ve su gibi hayati duruma geldi. Yüksek boyutta veri kullanmaya başladık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar