Son dakika gözaltı kâbusu sona eriyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile cuma akşamı geç saatlerde İstanbul Havalimanı’nda bir araya geldik. Bakan Danışmanı Osman Yılmaz davet mekânını söyleyince Bakan’ın uçuş öncesinde...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile cuma akşamı geç saatlerde İstanbul Havalimanı’nda bir araya geldik. Bakan Danışmanı Osman Yılmaz davet mekânını söyleyince Bakan’ın uçuş öncesinde bazı değerlendirmeler yapacağı için havalimanında görüşmeyi tercih ettiğini düşündüm. Havalimanına ulaşınca durumun farklı olduğunu anladım. Havalimanında VIP olarak adlandırılan bölümün hemen yanında “Gaziosmanpaşa Adliyesi İstanbul Havalimanı Birimi”nin olduğunu öğrendim. Havalimanına bu kadar sık gidiyor olmama rağmen böyle bir bölüm olduğunu hiç duymamıştım.

Peki orada “Adliye binasının ne işi var?” derseniz anlatayım. Diyelim ki ailenizle birlikte bir seyahate çıkıyorsunuz, bavullar, biletler, hazırlıklar derken oradan oraya koşturarak işlerinizi hallettiniz, tam çıkış yapacakken görevli polis memuru “Bir dakika çıkış yapamazsınız, hakkınızda bir gözaltı kararı var” dedi. İnsanın hiç karşılaşmak istemeyeceği, çok tatsız bir durum. Gözaltı kararı herhangi bir nedenle alınmış olabiliyor.

Genellikle, olayın anlaşılması ve kararın kaldırılması, gidip ifade verilmesi gerekir. Geçmişte böyle bir durumla karşılaşan yolcuların, polis eşliğinde havalimanının bulunduğu bölgenin adliyesine bizzat gitmesi gerekiyordu. Bu da uçakların kaçması ve bütün planların alt üst olması demekti. Geç saatte veya hafta sonlarında böyle bir durumla karşılaşılırsa işin içinden çıkmak zorlaşıyordu.

Adliye biriminin havalimanının içinde açılmasıyla bu sorun aşılacak. Türkiye’nin adli ağı ve emniyet teşkilatının ilgi birimlerine bağlı olacak bu merkezde gözaltı kararı gerektiren bütün konular çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak, tutuklanmayı gerektirecek ileri seviyede bir durum yoksa, söz konusu kişiler uçaklarını kaçırmadan yolculuklarına devam edecek. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, adli reform paketlerinden bahsederken mağduriyetleri önleyecek hazırlıkları ilk kez CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programımda açıklamıştı. Bakan Abdulhamit Gül’le aramızda şu konuşma geçti:

Adliye binası nasıl bir hizmet verecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar