Sokak hayvanlarıyla ortak yaşam kültürü

Sağlıklı bir çevre ve doğa için yaşam döngüsünü oluşturan bütün canlıların uyumu önemli. Bitkiler ve ormanlar yok olduğunda ekolojik sistemin ne hâle geldiğini görüyoruz.

Sağlıklı bir çevre ve doğa için yaşam döngüsünü oluşturan bütün canlıların uyumu önemli. Bitkiler ve ormanlar yok olduğunda ekolojik sistemin ne hâle geldiğini görüyoruz. Yaşadığımız sağlık sorunlarının bir bölümü sözünü ettiğim bu durum ve iklim değişikliğiyle ilgili. Vahşi yaşam; hızlı şehirleşme nedeniyle yok oluyor. Şehirlerde de nüfus yoğunluğu ve hızlı yapılaşma nedeniyle yeşil alanlar ve hayvanların yaşam alanı daralıyor. Türkiye’de maalesef özellikle hayvanlarla bir arada yaşama kültürümüz pek parlak değil. Oysa “sokak hayvanları” diye bir gerçeğimiz var.

Fiziki şartların yetersizliği veya insanların evlerine bir hayvan almak istememeleri sebebiyle sokaklarda olması gerekenden fazla hayvan yığılmış durumda. Evcil hayvanlara ilgi bazen geçici bir heves... Ebeveynler çocuklarını mutlu etmek için onlara oyuncak gibi evcil hayvan armağan ediyor. Fakat bu ilgi genellikle çok kısa süreli oluyor ve hayvanlar sokağa terk ediliyor. Diğer taraftan durduk yere hayvanlara şiddet uygulayan büyük bir kitle var.

İşte bütün bu sorunlarla mücadele etmek için “SemtPati” adıyla güzel bir sosyal sorumluluk projesi başlatıldı. Etkinliği izlemek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Florya’daki Planlama Ajansı’na gittim. Önceki dönemlerde İstanbul’da böyle bir yerin varlığından habersizdim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar