Şimdi ne olacak?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan tarihini nasıl tarif edeceği, muhtemelen köşe yazımın gazetemizde yayınlandığı saatlerde belli olacak. Associated Press, Reuters gibi haber ajansları ve The...

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan tarihini nasıl tarif edeceği, muhtemelen köşe yazımın gazetemizde yayınlandığı saatlerde belli olacak. Associated Press, Reuters gibi haber ajansları ve The Wall Street Journal Gazetesi ve hatta CNN International tarafından paylaşılan analizlerde Biden’ın 24 Nisan için “soykırım” ifadesini kullanacağı aktarıldı. Ermeni diasporası ve ABD Kongresi’ndeki çeşitli gruplar Biden’ın bu kez “soykırım” tanımını kullanması için çok bastırdı. Biden da kampanyası sırasında, seçilmesi hâlinde bu yönde adım atacağını söyledi.

EN KÖTÜ DÖNEM

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, tarihin en kötü döneminden geçiyor:

Türkiye bu tablo karşısında Milli Muharip Uçağı (MMU) geliştirme çalışmalarına hız verdi. Fakat uçağın operasyonel hâle gelmesi en az 10-15 yıllık bir süre gerektiriyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin elindeki F-16 uçakları, bu zaman zarfında hayli eskimiş olacak. S-400 seçiminde olduğu gibi aynı yolun izlenmesi ve Rusya veya Çin’den savaş uçağı alınması durumunda Türkiye bütünüyle NATO’dan uzaklaşmış olur.

Avrupa’dan geçici bir ihtiyacı karşılamak için uçak temin edilmesi de teknik ve maliyet açısından güç. İHA ve SİHA’lar konusunda başarılıyız, dünyadaki en iyi birkaç ülkeden biriyiz. Ancak savaş uçaklarının devreye girdiği konvansiyonel bir çatışmada insansız hava araçlarının oynayacağı rol sınırlı kalır. Peki ne olacak? Çalışmalar daha büyük bir hızla yürütülebilir mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar