Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin yok

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un davetiyle kamuoyunun yakından takip ettiği Salda Gölü’nde incelemelerde bulundu. Ankara’dan Burdur’a uçan helikopterde...

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un davetiyle kamuoyunun yakından takip ettiği Salda Gölü’nde incelemelerde bulundu. Ankara’dan Burdur’a uçan helikopterde POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik de vardı.

Turkuaz rengi suları ve beyaz kumsallarıyla Toros Dağları’nın arasında eşsiz güzelliğiyle hayranlık uyandıran bir doğa harikası: Salda Gölü. Yaklaşık 2 milyon yıl önce oluşan tektonik göl, turkuaz rengini arkaik dönemde oluşmaya başlamış beyaz kayaçlardan alıyor.

Aynı zamanda göl ve çevresi barındırdığı eşsiz bitki ve hayvan türleriyle uluslararası bir öneme sahip. Türkiye’nin adı son yıllarda daha çok duyulan bu cennet gölü Salda bugün maalesef tehdit altında. Son yıllarda artan ziyaretçi baskısı, çevreye bırakılan çöpler, araçların doğal yapıya verdiği zarar ve düzensiz inşa edilen kaçak yapılar bu muhteşem güzelliği yok olma noktasına getirmiş durumda.

Emine Erdoğan, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Salda Gölü’nü ilk kez gördüğünü ve ilk kez bir pelikana dokunduğunu söyledi.

Salda Gölü’nün zarar görmesine, ortaya çıkan bu olumsuz tabloya “Dur” diyebilmek için bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kolları sıvadı. Salda Gölü’nü yaşatmak, gelecek nesillere taşımak için 2019 yılı başında gölün içinde bulunduğu alan ‘özel çevre koruma bölgesi’ ilan edildi. Bu kararla korunan alan 7 kat artırılarak 4 bin 400 hektardan 29 bin 500 hektara yükseltildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar