Patrikhane Türkiye’nin yumuşak gücü olmalı

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos’un Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği ziyareti takip ediyorum. Patrik, göreve seçilişinin 30. yılı...

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos’un Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği ziyareti takip ediyorum. Patrik, göreve seçilişinin 30. yılı vesilesiyle ABD’ye davet edildi. Patrik’in 2005’teki tarihi Küba, 2008’deki Ukrayna ziyaretlerini de izlemiştim.

Patrik’in ABD’deki heyetinde Yunanistan ve Amerika’dan çeşitli din adamlarının yanı sıra Türkiye’den Kadıköy Metropoliti Emmanuel ve Rum Cemaati’nin tanınmış isimlerinden iş insanı Laki Vingas da yer alıyor.

Amerika’daki organizasyonların ev sahipliğini ise Bakırköy doğumlu Amerika Başpiskoposu Elpidophoros yapıyor. ABD’nin tanınmış isimlerinden Alex Karloutsos da katkı veriyor.

Dünyada “ekümenik” olarak kabul gören Patrikhane’yi “Fener Patrikhanesi” sıfatıyla adlandırmak, geçmişin takıntılı yaklaşımından başka bir şey değil. Bundan hızla vazgeçilmeli. Yüzyıllardır kültürünü ve kimliğini koruyan itibarlı bir kurumu, kendilerini tanımladıkları isimle anmakla işe başlanmalı. Diğer taraftan bu kadar zamandır kapalı tutulan Heybeliada Ruhban Okulu daha fazla beklenmeden yeniden faaliyete geçmeli.

Patrik’in göreve seçilişinin 30. yılında böyle bir kararın alınması, sadece Yunanistan ve ABD gibi konuyla birinci derecede ilgilenen ülkelerde değil, Türkiye’nin yapıcı ilişkiler kurmaya gayret ettiği bütün Batı dünyasında çok olumlu karşılanır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar