Nefret suçlarına karşı dayanışma

“Uluslararası Holokost’u Anma Günü” vesilesiyle dünyada ve Türkiye’de bir dizi etkinlik yapıldı, mesajlar paylaşıldı. İnsanlığın gördüğü en büyük trajedilerden biri olan...

“Uluslararası Holokost’u Anma Günü” vesilesiyle dünyada ve Türkiye’de bir dizi etkinlik yapıldı, mesajlar paylaşıldı. İnsanlığın gördüğü en büyük trajedilerden biri olan Yahudi soykırımının unutulmaması ve acı olayların tekrarlanmaması için son derece önemli bir anma. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından farklı ülkelerde geçmişte yaşanan katliamları hatırlayıp kurbanları anmak ve benzer acıların yaşanmaması için uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla weremember.gov.tr adlı bir internet sitesi açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buradan paylaştığı görüntülü mesajda, “Holokost, Bosna, Ruanda, Kamboçya gibi trajedilerin tekerrür etmemesi için uluslararası toplum harekete geçmelidir. Bilhassa dijital platformların ve basın-yayın organlarının da etkisiyle artan İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığına artık ‘dur’ denilmelidir” dedi. Cami, sinagog ve kilise gibi ibadethanelere yönelik şiddet eylemlerinde çok ciddi artış yaşandığına işaret eden Erdoğan, etnik kimliği, dini, dili, dış görünüşü farklı olan toplum kesimlerine yönelik nefret suçlarının günden güne tırmandığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte ırkçılık, dini hoşgörüsüzlük, fanatizm ve terörle mücadelede önemli rol üstlenmiş ve İspanya ile birlikte “Medeniyetlerarası İttifak” inisiyatifine eşbaşkanlık yapmıştı. Bu yapıcı katkının önümüzdeki süreçte de devam etmesi çok önemli.

Türkiye bakımından çok eleştirebileceğimiz ve kaygı duyduğumuz yönleri olsa da ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’ın dini ve etnik ayrıştırmadan uzak duruyor olması olumlu bir gelişme. Kabinesinde kadınların, farklı etnik kökenler ve inançlardan insanların olması da öyle. Önceki Başkan Donald Trump döneminin en sorunlu taraflarından biri Müslümanlara ve azınlık topluluklara yönelik önyargılı bakıştı. Trump yönetimi, bir dizi Müslüman ülkenin vatandaşlarına seyahat yasağı getirmişti.

Açıklama ve söylemlerinde de din ve ırk ayrımı yapıyordu. Meksika sınırına örülen duvarla sığınmacıların insan hakları en ağır şekilde ihlal ediliyordu. Biden döneminde bu söylemlerin terk edileceğini umuyorum. Ancak ABD toplumuna nüfuz etmiş olan ayrımcı bakışların tamamen ortadan kalkması pek mümkün değil. İstanbul Rum Patriği Bartholomeos da bu hafta yayınladığı mesajında Joe Biden’ın bu konudaki yapıcı adımlarını takdir ettiğini ifade etti.

Dünyadaki Ortodoks Hıristiyanların dini lideri olan Ekümenik Patrik Bartholomeos, 13 ülkeye uygulanan seyahat yasağının kaldırılmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Bartholomeos adına Patrikhane tarafından yapılan yazılı duyuruda, Washington’ın Paris İklim Sözleşmesi’ne dönmesinden duyulan memnuniyet de dile getirildi. Patrik, dünyada barış ve dayanışmanın yerleşmesi arzusuyla tek tanrı inancına sahip iki dinin (Müslümanlar ve Hıristiyanlar) önde gelen isimleriyle sık sık bir araya geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar