Muhalefetin itirazları ve yeni anayasa

Muhalefet partilerinin üzerinde uzlaştıkları konuların başında parlamenter sisteme dönüş hedefi var. Partiler, sistem değişikliğini tarif ederken “iyileştirilmiş” veya...

Muhalefet partilerinin üzerinde uzlaştıkları konuların başında parlamenter sisteme dönüş hedefi var. Partiler, sistem değişikliğini tarif ederken “iyileştirilmiş” veya “güçlendirilmiş” gibi kavramlar kullanıyorlar. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve HDP iyi işlemediği ve ciddi tıkanıklıklara yol açtığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı çıkıyor. CHP’den istifa ederek “Memleket Hareketi”yle yola devam eden Muharrem İnce de parlamenter sisteme dönüşü destekliyor.

Türkiye Değişim Partisi’ni kuran Mustafa Sarıgül de “Demokratik parlamenter sistem Türkiye’nin yararınadır” ifadesini kullanmıştı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, parlamenter sisteme dönüş için mutlaka belli bir zaman gerekeceğini, ilkelerin belirlenmesi gerektiğini ifade etmiş, mevcut Cumhurbaşkanlığı yetkilerini aşırı bulduklarını açıklamıştı. Gelecek Partisi’nin dün Ankara’da “Siyasi Ahlak Reformu Temiz Siyaset Belgesi” toplantısına davetliydim.

Bilkent Otel’deki toplantıya CHP’den Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca; İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu; Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir, Atik Akdağ, Birol Aydın; DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nazlı Seda Vural; HDP’li Ali Özkan; Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı; DSP Genel Başkan Yardımcısı Ejder Onursal ve Demokrat Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Cahit Karakuş ile medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri katıldı.

Toplantıda Genel Başkan Ahmet Davutoğlu temiz siyasetin neden gerekli ve önemli olduğunu anlatırken partinin genel başkan yardımcıları hukuktan ekonomiye yerel yönetimlerden siyaset arenasına kadar farklı alanlarda neler yapılabileceğine dair görüşlerini aktardılar.

Bu alanda temel adım niteliğindeki öneriler 165 maddede toplanmış ve bir kitapçık haline getirilmiş. Kitapçık “Daha adil bir gelir paylaşımının sağlanması için vergi ve harcama politikalarını kamuda tasarrufu merkeze alarak yeniden gözden geçireceğiz” sözüyle başlıyor.

Öneriler arasında, kamu gelirlerinin üretken ve adil kullanımı, yolsuzlukların önlenmesi, kamu gücünün özel çıkarlar için kötüye kullanılmaması, çevre ve şehir kültürünü tahrip eden rant uygulamalarıyla mücadele edilmesi, şeffaf bağış ve hesap verebilirlik düzeninin geliştirilmesi, adil siyasi rekabet gibi maddeler var. Ayrıca ehliyet ve liyakata dayalı fırsat eşitliğinin altı çiziliyor, tarafsız ve bağımsız adaletin önemi vurgulanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar