Lobiler neden Türkiye’ye karşı?

Türkiye-ABD ilişkilerinde daima ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan lobiler, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington görüşmesi öncesinde de çok aktif...

Türkiye-ABD ilişkilerinde daima ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan lobiler, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington görüşmesi öncesinde de çok aktif çalıştı. Peki kim bunlar? Ne istiyorlar?

Biraz daha yakından tanıyalım:

■ FETÖ: Her zemin ve her koşulda Türkiye karşıtı en fazla çalışmayı yapan grup durumunda. O kadar ki, FETÖ’nün en ön saflarındaki isimlerinden NBA basketbolcusu Enes Kanter, kendisiyle hiç alakalı olmayan konularda, örneğin Türkiye’nin Suriye operasyonu hakkında, televizyonlara yorumcu olarak çıkıyor ve Türkiye hakkında akla hayale gelmeyecek sertlikte sözler sarf ediyor. “Charter School”lar aracılığıyla her yıl 1 milyar dolara yakın gelir elde eden FETÖ, bu kaynağın önemli bölümünü Türkiye karşıtı faaliyetlere tahsis ediyor.

■ PKK-YPG: “Türkiye, Kürtlere saldırıyor, sivilleri kimyasal silah ile hedef alıyor, Suriye’yi işgal ediyor” karalamasıyla yoğun faaliyet içindeler. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bu lobinin doğal hamisi hâlinde.

■ Ermeni lobisi: Etnik gruplar arasında ABD’de Türkiye karşıtı en sert çalışmalar yapan topluluklar arasında. 24 Nisan tarihini “Ermeni Soykırımı Günü” ilan ettirmek için durmadan çalışıyorlar. Türkiye’den tazminat ve toprak talep edilmesini gündemde tutan radikal bir kanadı da var.

■ Yahudi lobisi: Geçmişte en kritik zamanlarda Türkiye’nin yanında duran bu grup, büyük oranda aleyhte pozisyon almış durumda. Türkiye-İsrail ilişkisinin bozulmasından etkilenen Yahudi lobisi, Ankara’nın Ortadoğu’daki yaklaşımlarını ve özellikle Filistin politikasını Yahudi karşıtlığı olarak yorumluyor. Benyamin Netanyahu’nun başbakanlığı sürecinde İsrail hükûmeti de Yahudi lobisine Türkiye karşıtı eylemlerde bulunması için yoğun baskı yaptı. Diğer taraftan Erdoğan BM zirvesi için her yıl gittiği New York’ta Yahudi lobisinin önde gelen isimleriyle görüşüyor ve Türkiye’nin adımlarının Yahudi karşıtlığı anlamına gelmediğini anlatıyor. Temel eleştirisinin İsrail yönetiminin sert politikalarına yönelik olduğunu dile getiriyor. Bu açıklamaları ikna edici bulan ve Türkiye ile İsrail’i yakınlaştırmaya çalışan Yahudi lobisinin bir kanadı ise ABD kurumları nezdinde ılımlı bir pozisyon alıyor. Bu seneki toplantıya Türkiye’den davet edilen Türk Yahudi cemaatinin önde gelen isimleri İshak İbrahimzadeh ve Erol Kohen de ilişkilerin güçlenmesi ve Türkiye karşıtı faaliyetlerin önlenmesi için ciddi çaba harcamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar