Liderlerin gündemi COVID, göç ve iklim

Dünya liderlerinin en büyük buluşması olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeyiz. Geçen sene COVID-19 pandemisinin çok ciddi yayılım göstermesi...

Dünya liderlerinin en büyük buluşması olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeyiz. Geçen sene COVID-19 pandemisinin çok ciddi yayılım göstermesi ve aşılamanın yetersiz olması nedeniyle zirve toplanamamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği bu yıl da liderlere “Mümkünse etkinliklere online olarak uzaktan katılın” önerisinde bulundu ancak çok sayıda ülke lideri, bu buluşmayı uluslararası ilişkilerdeki temel sorunların çözümünde önemli bir fırsat olarak gördüğü için fiziki olarak katılmayı tercih etti.

Türkiye’den gelen heyette, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Binali Yıldırım, Mustafa Destici gibi isimlerin yanı sıra iş dünyasından Rifat Hisarcıklıoğlu, Bendevi Palandöken, Ergün Atalay, Mahmut Arslan, Ali Yalçın da var.

MERKEL YOK, JOHNSON VAR

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği zirvede ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de bulunduğu dünya liderleri katılıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, New York’a gelmedi. Almanya’da 26 Eylül’de genel seçimler yapılacak ve Merkel bu seçimde aday olmayacak. “Biden ile Erdoğan arasında acaba bir görüşme olabilir mi” şeklinde değerlendirmeler yapılıyordu ancak Biden’ın BM’deki hitabından sonra bütün görüşmeleri online ortamda gerçekleştireceği paylaşıldı. Eğer son anda bir durum gelişmezse Erdoğan-Biden ikili görüşmesi olmayacak. Washington ile Ankara arasında uzun süredir bir sessizlik dikkat çekiyor, iki ülke arasındaki ciddi sorunlar buzdolabına kaldırılmış gibi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar