İsrail ile yeni bir başlangıç

Türkiye ile İsrail arasında uzun süredir politik ilişkiler çok düşük seviyede. One Minute olayı, Mavi Marmara trajedisi ve İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle iki başkent arasında çok yüksek...

Türkiye ile İsrail arasında uzun süredir politik ilişkiler çok düşük seviyede. One Minute olayı, Mavi Marmara trajedisi ve İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle iki başkent arasında çok yüksek tansiyonlu günler yaşandı. Büyükelçiler çekildi, siyasi temas adeta sıfırlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıldızı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile hiç barışmadı. Netanyahu Filistin ve dış politika konusunda çok sert bir yol izlerken, bunlara en şiddetli tepkiyi veren dünya lideri de Erdoğan oldu. Netanyahu İsrail’de kısa süre önce tekrarlanan seçimlerde koltuğunu kaybetti. Hükümet kurma çoğunluğunu az farkla Naftali Bennett elde etti. Bennett’in çok parçalı hükümetinde bir Arap partisi de bulunuyor.

Netahyahu’nun başbakanlık koltuğundan ayrılması Ankara-Tel Aviv ilişkilerinde yeni bir başlangıç fırsatı yarattı. İşte tam da bu atmosferde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog arasında 12 Temmuz Pazartesi günü bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Erdoğan, Herzog’u görevine yeni başlamasından ötürü tebrik etti.

İsrail’le ilişkilerin, Ortadoğu’nun güvenliği ve istikrarı bakımından büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, iki ülke arasında enerji, turizm ve teknoloji başta olmak üzere muhtelif alanlarda yüksek bir iş birliği fırsatı bulunduğunu ifade etti. İkili ticaretin salgına rağmen arttığını, bu potansiyelden faydalanmanın ortak çıkar olduğunu dile getirdi.

Tüm görüş ayrılıklarına rağmen temas ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini ifade eden Erdoğan, Filistin-İsrail ihtilafının, BM kararları çerçevesinde, iki devletli, kalıcı ve kapsamlı şekilde çözülmesi beklentisini dile getirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar