Havada bir rekor

Baykar Savunma, insansız hava araçları (İHA) ve bunların silahlı versiyonları (SİHA) konusunda şimdiye kadar çok ciddi başarılara imza attı. Baykar imzasını taşıyan Bayraktar TB2 ve diğer sistemler...

Baykar Savunma, insansız hava araçları (İHA) ve bunların silahlı versiyonları (SİHA) konusunda şimdiye kadar çok ciddi başarılara imza attı. Baykar imzasını taşıyan Bayraktar TB2 ve diğer sistemler Türkiye topraklarındaki güvenlik operasyonlarının yanı sıra Irak ve Suriye’deki sınır ötesi harekâtlarda etkili şekilde kullanılıyor. Hatta bu İHA’lar, askerî işbirliği anlaşması çerçevesinde Libya’da da rol alıyor.

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ilk kez CNN Türk’teki programımda Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) kategorisinde yer alan AKINCI hakkında detaylı bilgiler vermişti. 5.5 ton ağırlığındaki AKINCI’nın testleri şu anda başarıyla devam ediyor. Programda bir gecikme olmazsa AKINCI gelecek yıldan itibaren aktif görev alabilecek.

Türk savunma endüstrisi için çok ciddi bir başarı haberi de TUSAŞ’tan geldi. Kamuoyunda yeterince fark edilmediği için bu gelişmenin altını bir kez daha çizmek istedim. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) geçtiğimiz günlerde güncellenen dünyanın en önemli 100 savunma sanayii kuruluşu listesine girmiş olan bir Türk şirketi.

Dünya devleri Airbus ve Boeing’e parça üretecek yetkinliğe ulaşmış bir kuruluş. Yüzde 54.49’u Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı, yüzde 45.45’i ise Savunma Sanayii Başkanlığı’na ait. Türk Hava Kurumu’nun da yüzde 0.06’lık bir hissesi söz konusu.

1973 yılında temelleri atılan TUSAŞ’ın havacılık ve uzay alanında pek çok ürünü bulunuyor. Hatta Türkiye’nin büyük bel bağladığı Millî Muharip Uçak (MMU) onlar tarafından geliştiriliyor. Hürjet, Gökbey helikopteri, Göktürk uydusu da TUSAŞ’ın sorumluluğundaki stratejik projeler arasında. Kısa bir süre önce TUSAŞ’tan iyi bir haber daha geldi. Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA kategorisindeki AKSUNGUR tam 49 saat havada kalarak bu alanda bir rekor kırdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar