“Hallederiz abi kafası bizi buralara getirdi”

Aşırı iklim olayları en sıcak konular arasında. Almanya’daki rekor yağışlarda çok sayıda insan öldü, 200’e yakın kişi kayıp. Çin’de, Karadeniz’de seller ağır zarara yol...

Aşırı iklim olayları en sıcak konular arasında. Almanya’daki rekor yağışlarda çok sayıda insan öldü, 200’e yakın kişi kayıp. Çin’de, Karadeniz’de seller ağır zarara yol açtı. Bu konularda önemli bilimsel çalışmalara imza atan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile iklim değişikliği, afet yönetimi ve şehirleşme sorunlarını konuştum.

Önümüzdeki günlerde bizi nasıl havalar bekliyor?

Ayın sonuna doğru yağışlar doğuya doğru kayacak ve daha sıcak Türkiye ile karşılaşacağız. Karadeniz’den gelen sıcak ve nemli hava dağlardan yükseldiği zaman “dağ sağanakları” dediğimiz şeye neden oluyor. Bunlar bizim İstanbul gibi şehirlerde gördüğümüz gök gürültülü sağanaklardan daha etkili.

Şehirleşmede hangi hataları yapıyoruz?

Düz olması nedeniyle dere yatağına yol yapılıyor, vatandaş da gelip dükkânını/evini buraya inşa ediyor, mahalleler kuruluyor ve büyük sorun başlıyor. Yapılaşma durdurulamıyorsa dere yatağına daha dayanıklı binalar yapılmalı. En az 100 yıllık, 200 yıllık yağışlara bakıp o seviyenin üzerinde girişleri olan konutlar yapmak lazım. Riskli yerlere sıfır giriş bina yanlış, bodrum kat yapmak ise olacak iş değil. İnsanlar “Hayatımda böyle şey görmedim” diyor. Evet normal; çünkü insan ömrü, doğal hadiseleri referans almak için çok kısa. Yeni ve eski köprülere bakın. Geçen zaman içinde bir medeniyet gerilemesi olduğunu görürsünüz. Her yere tek tip bina yapıyoruz.

Toplumsal farkındalık ve medyanın yaklaşımı nasıl?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar