Hâlâ bir şans var

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler yakın tarihin en kötü döneminde. Kâğıt üzerinde “stratejik müttefiklik” olarak tarif edilen durumdan eser yok. O kadar ki, Amerika, Türkiye’nin “terör...

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler yakın tarihin en kötü döneminde. Kâğıt üzerinde “stratejik müttefiklik” olarak tarif edilen durumdan eser yok.

O kadar ki, Amerika, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak gördüğü PKK ve FETÖ’ye kol kanat geriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki ABD Başkanı Barack Obama’dan bu yana Washington’ın bu tercihlerinin, iki ülkeyi büyük bir kopuşa sürükleyeceği uyarısında bulunuyor. Gerek Obama gerek şimdiki Başkan Donald Trump’ın “Türkiye bizim için önemli olmaya devam edecek” yönündeki açıklamalarına karşın şu ana dek ortada hiçbir somut iyileşme yok. Türkiye, ABD’den her anlamda uzaklaşırken Rusya ile ciddi şekilde yakınlaşıyor. Enerji işbirliği, nükleer santral projesi ve S-400 alım kararı, bu gelişmelerin sonunda ortaya çıkan durumlar.

Türkiye aslında bütün bu adımları önce ABD ile atmak istemişti.

Amerika ve Türkiye arasındaki ilişkilerde çok yönlü bozulmayı durdurmak ve tekrar normalleşmeyi sağlamak hâlâ mümkün; ancak Washington’da böyle bir irade olup olmadığını görmemiz gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile çok önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, Washington’daki temaslarını tamamladıktan hemen sonra Türkiye’ye hareket etti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşmesinin detaylarını bugün Antalya’da bir grup gazeteciyle birlikte kendisinden dinleme imkânı bulacağım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar