Ermenistan’ın tek çıkış yolu

Doğu komşumuz Ermenistan yine karıştı. Askeri darbe kalkışması sonrasında Başbakan Nikol Paşinyan’ın koltuğunu koruyup koruyamayacağı birçok dış faktöre bağlı. Ermenistan, karaya...

Doğu komşumuz Ermenistan yine karıştı. Askeri darbe kalkışması sonrasında Başbakan Nikol Paşinyan’ın koltuğunu koruyup koruyamayacağı birçok dış faktöre bağlı. Ermenistan, karaya sıkışmış bir ülke. Gürcistan ve Azerbaycan gibi denize çıkışı yok. Ekonomik açıdan ciddi sıkıntıları var, gayri safi milli hasılası sadece 15 milyar dolar. Bir fikir vermesi açısından sadece İstanbul’un ürettiği ekonomi 280 milyar dolar civarında. Dünyada 11 milyon dolayında Ermeni yaşıyor, bunların sadece 3 milyonu anavatanlarında yani Ermenistan’da.

Bu tablo, ülkenin ne kadar büyük göç verdiğini gösteriyor. Ermenilerin yoğun şekilde bulunduğu ülkeler arasında Rusya, ABD, Fransa, Lübnan, İran ve Arjantin sayılabilir. Türkiye’de de yaklaşık 100 bin dolayında Ermenistan vatandaşı yaşıyor. Bunların önemli kısmı hizmetler sektöründe çalışan insanlar, bir kısmı da kaçak olarak burada bulunuyor. Ermenistan’ın bu kadar yoksul düşmesinin birden fazla nedeni var:

1- Bir türlü siyasi istikrarın sağlanamaması. Yolsuzluk ve rüşvetin vahim boyutlara ulaşması.

2- Azerbaycan ve Türkiye gibi iki önemli ülkeyle kara sınırının kapalı olması ve diplomatik ilişki bulunmaması.

3- Rusya’nın alandaki katı hakimiyeti, buna karşın coğrafi gerçekler nedeniyle Batı ile fiziksel bağ kurmanın güçlüğü.

4-Yıllar süren savaşlar, çatışmalar, askeri ve güvenlik harcamalarının çok yüksek seviyede bulunması. Ermenistan bu zor şartlar altında uluslararası yardımlar, diasporanın mali desteğiyle ayakta durabiliyor. Ancak işin kötü yanı diaspora, Ermenistan’ı gerçekten ekonomik ve insani olarak ayağa kaldırmaktan ziyade Ermeni davası üzerinden siyasi varlık gösterme peşinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar