Dünyayı yaşanmaz hâle getirenler belli

İş kadını Ronit Hakko’nun Instagram sayfasında gördüm. Yan yana iki fotoğraf paylaşmış. Birinde uzak gezegenlerden bir kare var, üzerinde “Buralarda hayatı bulabilmek için milyarlarca dolarlık kaynak...

İş kadını Ronit Hakko’nun Instagram sayfasında gördüm. Yan yana iki fotoğraf paylaşmış. Birinde uzak gezegenlerden bir kare var, üzerinde “Buralarda hayatı bulabilmek için milyarlarca dolarlık kaynak kullanıyoruz” yazılı. Gerçekten öyle. ABD, Rusya, Avrupa Birliği, Japonya gibi ülkelerin uzay programları için müthiş bütçeler ayrılıyor. Diğer karede ise dünyamız var, burada ise mevcut hayatı öldürmek için trilyonlarca dolar harcıyoruz. Ne kadar doğru değil mi? Yüzyıllardır yaşanan olaylar, özellikle son dönemlerde insanların birbirlerine ve doğaya verdiği zarara bir bakın.

İkinci Dünya Savaşı, bölgesel çatışmalar ve işgaller… Yüz milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Trilyonlarca dolarlık yıkım oluştu. İnsanlar; dinleri, ırkları, ten renkleri için öldürüldü, sürüldü. Kafkaslar ve Ortadoğu’da çok acı çektiler. Afganistan ve Irak işgallerinin, Yugoslavya ve Afrika’daki iç savaşların bilançosu korkunç. Acılar devam ediyor. Göç olgusu, günümüzün en büyük dramlarından. Açlık, yoksulluk, adaletsizlik, kötü yönetim milyarlarca insanın feci şartlarda yaşamasına neden oluyor.

Dünyanın zengin ülkelerinde ise çoğunlukla duyarsızlık ve aşırı tüketim hâkim. İnsanlar hiç kullanmayacakları ürünlere tonla para ödüyor, hiç yiyemeyecekleri kadar gıdaları evlerine taşıyor. İsraf, verimsizlik had safhada. Aşırı su kullanımı ve yanlış tarım doğayı mahvediyor. Ormanlar yanıyor, sular çekiliyor, göller/okyanuslar kirleniyor, balıklar ölüyor. Her yerde plastik ve çöp yığınları karşımıza çıkıyor.

Yakın gelecekte milyarlarca insanın suya erişimi zorlaşacak. Su, belli coğrafyalarda petrol kadar önemli hâle gelecek. Tüketim çılgınlığı, duyarsızlık böyle devam eder ve insanlar çevre kaynaklarını bu hızla yağmalamayı sürdürürse mavi gezegen, canlılar için korkunç bir yere dönüşecek.

ANTALYA’DA SON DURUM 

Antalya’nın bazı ilçeleri orman yangınlarından en olumsuz etkilenen yerler arasında. Bölgedeki son durumu öğrenmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i aradım. “27 yıllık siyaset ve yerel yöneticilik hayatımda bu kadar büyük felaket görmedim. 7 can kaybımız var. En az 50 bin dekar orman alanı yandı. 3 bine yakın ev, işyeri ve tarım alanında ağır hasar meydana geldi. 1018 araç ile mücadele ediyoruz, 24 saat durmadan çalışıyoruz. Ancak yanan evlerle birlikte insanların sadece yaşam alanları değil, hatıraları da yandı” diyerek söze başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar