Doğanın dostluğunu yeniden kazanalım

Çevre sorunları ve küresel iklim değişikliği öylesine vahim bir boyuta ulaştı ki, dünyanın her yerinde afetler, bitmeyen yangınlar, kirlenen denizler ve kuruyan göller olarak karşımıza çıkıyor....

Çevre sorunları ve küresel iklim değişikliği öylesine vahim bir boyuta ulaştı ki, dünyanın her yerinde afetler, bitmeyen yangınlar, kirlenen denizler ve kuruyan göller olarak karşımıza çıkıyor. Birçok hayvan türünün nesli tükenme riskiyle karşı karşıya. Bilim insanları, 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağını tahmin ediyor. Kirlenme ve bozulmanın etkisiyle geniş bir coğrafyada tarım üretimi olumsuz etkileniyor, milyonlarca insan temiz su bulamıyor. Sanatçılar, bilim insanları ve yüksek profilli şahsiyetlerin bu konuya ilgi duymasını çok önemsiyorum. Geniş kitleleri ancak onların verdiği mesajlar harekete geçirebiliyor.

Al Gore, Greta Thunberg, Leonardo di Caprio, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos küresel düzeyde farkındalık yaratmak için çalışan isimler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da hem Türkiye hem de dünyayı ilgilendiren kritik konularda çok önemli katkılar sağlıyor. Emine Erdoğan, yıllar önce benim de takip ettiğim Sudan ziyaretinde Darfur’daki insanlık dramına karşı seferberlik çağrısı yapmıştı. Bangladeş’teki felaketleri ve Myanmar’daki Arakan Müslümanlarının insanlık dramını bizzat o bölgelere giderek uluslararası kamuoyuna duyuran isimlerden biri olmuştu.

EMİNE ERDOĞAN İLE FARKINDALIK

Madencilik faaliyetleri, turizm, aşırı insan hareketleri veya çarpık yapılaşma Türkiye’de doğal dengenin bozulmasında önemli faktörler arasında. Emine Erdoğan sözünü ettiğim başlıkların çevreye etkisini yakından izliyor. Ayrıca mülteci kadınların ve çocukların yaşadığı travmatik sorunlara dikkat çekiyor. Eylül 2019’da Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un organizasyonuyla eşsiz güzellikteki Salda Gölü’ne gitmiş ve bölgenin korunması için yapılan çalışmaları birlikte incelemiştik.

Emine Erdoğan, Salda’nın ziyaretçilerin yoğun ilgisi nedeniyle kirlenmemesi, kötü yapılaşmanın hedefi olmaması için bakanlık ve ilgili kurumlara çağrı yapmıştı. Emine Hanım’ın bu konulara ilgi duyması ve yakından takip etmesi çok yararlı oluyor. Kadınlar, çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerine ulaşan mesajlar veriyor, etkinlikleri Cumhurbaşkanlığı şemsiyesi altında himaye ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar