Covid-19’un devlete getirdiği yük korkunç

Covid-19’a karşı dünya çapında nefes nefese bir mücadele yürütülüyor. Bir yandan hekimler ve bilim insanları ilaç ve aşı geliştirmeye çalışırken bir taraftan da sürecin ekonomik etkileri...

Covid-19’a karşı dünya çapında nefes nefese bir mücadele yürütülüyor. Bir yandan hekimler ve bilim insanları ilaç ve aşı geliştirmeye çalışırken bir taraftan da sürecin ekonomik etkileri yakından takip ediliyor. Türkiye’nin iki saygın kurumu; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi koronavirüs salgınıyla ilgili çok önemli bir araştırmaya imza attı. Bu çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, Prof. Dr. Fehmi Tabak ve Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Simten Malhan ile online bir görüşme gerçekleştirdim.

Prof. Fehmi Tabak, Cerrahpaşa’da Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim dalı Başkanı. Bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman bir isim. Bu alanda uluslararası makaleleri bulunuyor. Prof. Dr. Simten Malhan ise Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi dekanı olarak görev yapıyor. Hacettepe Üniversitesi’nde doktorasını yapmış. Sağlık yönetimi, yaşam kalitesi, tıbbi harcamaların yönetimi gibi konularda makale ve kitapları var.

İki üniversitenin aktif katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırma, Amerika Birleşik devletleri merkezli bilim ve araştırma kuruluşu Gilead Sciences tarafından desteklenmiş. Gilead, özellikle HIv-AIdS, kanser gibi ciddi sağlık sorunları karşısında geliştirdiği çözümlerle tanınıyor. Gilead ve Sağlık Bakanlığı arasında koronavirüsün teşhisi ve tedavisi konularında da bir dizi alanda işbirliği yürütülüyor.

CERRAHPAŞA VERİLERİ

Sözünü ettiğim araştırmada Cerrahpaşa’da tedavi gören 1056 CovId-19 hastasının gerçek verilerinden yola çıkılarak kişi başına düşen test, tanı ve tedavi harcamaları analiz edilmiş. virüs nedeniyle son bir yılda 30 bin insanımızı kaybettik, binlerce kişinin tedavisi hâlâ hastanelerde çeşitli düzeylerde devam ediyor. Mücadelenin ekonomik boyutuna dair de çarpıcı veriler geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 215 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar