Bişkek’ten Tahran’a

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iki gün boyunca Orta Asya cumhuriyeti Kırgızistan’daydık. Cumartesi sabahı İstanbul’dan hareket edip dün akşam saatlerinde Ankara’ya döndük. Merhum Cumhurbaşkanı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iki gün boyunca Orta Asya cumhuriyeti Kırgızistan’daydık. Cumartesi sabahı İstanbul’dan hareket edip dün akşam saatlerinde Ankara’ya döndük. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde bu coğrafyadaki ülkeler; Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Azerbaycan ile özel ilişkiler başlatılmış ancak devamı getirilememişti. Zaman içinde Ankara’nın ilgisinin dağılması ya da FETÖ’nün etkinliği nedeniyle birçok başkentle güven ilişkisi bozuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminden beri bu ülkelerle ilişkilere özel önem veriyor. Son 10 yılda çok daha iyi bir seviyeye gelindi, Türkiye’nin itibarı ve etkisi ciddi olarak arttı. Erdoğan bir yandan ekonomik ilişkileri canlandırmak, diğer taraftan kültür ve tarih birliğinden kaynaklanan bağları güçlendirmek istiyor. En önemli konulardan biri de FETÖ terör örgütü ile mücadele. Önceki dönemde Türkiye’nin bu konudaki çağrılarına yeterince kulak vermeyen Kırgızistan, son ziyaretle birlikte FETÖ konusunda daha kararlı olacağını işaret etti.

Türkiye, Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke. Ankara bu ülkeye verdiği önemi “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” oluşturarak da gösterdi. Erdoğan, Rusya ve İran’la olduğu gibi burada da millî para ile ticareti gündeme getirdi.

Türkiye Bişkek’te bankacılık, perakende, turizm ve havacılık gibi yükselen sektörlerde en etkili ülke durumunda. Heyet olarak kaldığımız Hyatt Regency Oteli müdürü ve yöneticilerinin önemli bölümü Türk. Zira Bişkek’teki otel, bu önemli zincirin en başarılı şubelerinden biri olarak gösteriliyor. Avrupa’dan Bişkek’e sadece Türk Hava Yolları ve Pegasus uçuyor. LC Waikiki’den FLO ve Koton’a kadar Kırgızların ilgi gösterdiği çok sayıda mağaza Türkiye kökenli.

Afrika’da olduğu gibi burada da Çin ve Rusya ile büyük rekabet yaşandığı için Türkiye’nin diplomatik ve ticari olarak Asya’da daha fazla çalışması gerekiyor.



İdli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar