Bakırköy’den Amerika’ya

Kısa bir süre önce dünyadaki Hıristiyanların yakından takip ettiği önemli bir gelişme yaşandı. “Bunun Türkiye ile ne ilgilisi var?” derseniz, hemen anlatayım:

Hıristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri olan Ortodoksluğun ruhani merkezi İstanbul’da. Yüzyıllardır devam eden bu kurumsal kimlik uyarınca İstanbul Rum Patrikhanesi sadece dinî değil, idari konularda da söz sahibi. İstanbul

Ortodoks Patrikhanesi diğer kiliseler arasında “Eşitler Arasında Birinci” yani Latince ifadeyle “Primus Inter Pares” sıfatına sahip. İstanbul Rum Patriği Bartholomeos da diğer din adamlarının üzerinde, “Ekümenik” statüde yer alıyor. Ortodoks Kilisesi’nin üst karar alma kurumu niteliğindeki Sen Sinod Meclisi belli aralıklarla İstanbul’da bir araya geliyor. Patrik Bartholomeos başkanlığında toplanan meclis, Amerika Kilisesi’ni yönetecek din adamını seçti.

Amerika Başepiskoposluğu görevine İstanbul Bakırköy doğumlu bir din adamı olan Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis getirildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar