Avrupa Birliği’ne destek yüzde 95!

Başlıktaki bu oranın sizi şaşırttığını biliyorum, anlatayım. Önemli bir kurum düzenli olarak ülkedeki Avrupa Birliği’ne destek seviyelerini ölçüyor. Bunu anlamak için de kamuoyunda...

Başlıktaki bu oranın sizi şaşırttığını biliyorum, anlatayım. Önemli bir kurum düzenli olarak ülkedeki Avrupa Birliği’ne destek seviyelerini ölçüyor. Bunu anlamak için de kamuoyunda seçilmiş gruplara 3 soru soruyorlar. İlk soru, “Türkiye’nin AB’ye katılmasını iyi bir fikir olarak görüyor musunuz, fayda sağlayacağını düşünüyor musunuz?” Bu soruya katılımcıların yüzde 80’i “Evet” diyor.

Yüksek eğitim gruplarındaki kırılıma bakınca bu soruya “evet” diyenler yüzde 95’e kadar çıkıyor. İkinci soru, “Türkiye AB’ye üye olabilecek düzeyde bir ülke mi?” “Evet” diyenlerin oranı yüzde 55-60 dolayında. Son soru, “Bugünkü şartlar altında, mevcut AB’ye Türkiye’yi alırlar mı?” Buna “Evet” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 10 seviyesinde kalıyor. Düzenli aralıklarla yapılan bu araştırmanın özet sonucu şu:

Türkler her türlü hayal kırıklığına rağmen Avrupa Birliği hedefinden vazgeçmiş değil. Aslında bu sonuç, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan ve özetle “Türkiye’nin Avrupa istikameti değişmedi. Geleceğimizi başka yerde aramıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da elini güçlendirecek nitelikte… 2020, Türkiye- AB ilişkilerinin çoğunlukla sorunlu geçtiği ve pek ilerleme sağlanamadığı bir yıl oldu.

Sıcak konu başlıklarını şöyle sıralamak mümkün:

Ankara bu dönemde AB ile mevcut sorunları aşmak ve yeni bir başlangıç yapmak üzere ortaya bir niyet koydu. Ankara, ABD’de Başkan seçilen Joe Biden’ın göreve başlayacak olmasını Türkiye’nin katılımıyla Trans Atlantik ilişkilerin güçlenmesi için bir fırsat olarak değerlendirmek istiyor. Ankara’da bu konuda bir önyargı ve kötümser bir hava yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar