Atina’dan Türkiye’yi kuşatan hamleler

Yunanistan Türkiye’ye karşı uzun süredir “düşmanımın düşmanı dostumdur” felsefesi üzerinden bir dizi adım atmaya devam ediyor. Normal şartlar altında bu bölgeyle hiç ilgisi olmayan veya uzak...

Yunanistan Türkiye’ye karşı uzun süredir “düşmanımın düşmanı dostumdur” felsefesi üzerinden bir dizi adım atmaya devam ediyor. Normal şartlar altında bu bölgeyle hiç ilgisi olmayan veya uzak duran ülkeler Atina’nın talebi ve davetiyle Doğu Akdeniz’e bayrak göstermeye başladı. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde yaşadığı sorunları fırsat bilen Atina, ölçek olarak daha önce görülmemiş boyutta hamleler yapıyor.

Yunanistan, Türkiye ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından ortaklarıyla askeri alandaki işbirliğini genişletmeye başlamış, savunma bütçesini beş katına çıkarmıştı. Bu sene savunma bütçesinin 2.5 milyar Euro’ya çıkartılmasını öngören bütçe tasarısı geçen ay parlamentodan geçti. Atina böylece savunma harcamasını geçen yıla oranla çok ciddi artırmış oldu.

Bir taraftan yine Türkiye ile ikili sorunlar yaşayan Fransa ile de yeni bir askeri anlaşma yapan Atina, Rafale tipi 18 Fransız savaş uçağının yanı sıra dört yeni fırkateyn, mühimmat ve çeşitli askeri teçhizat satın almayı planlıyor. Yunanistan ve İsrail, askeri işbirliğini genişletiyor. 1.6 milyar dolarlık anlaşma kapsamında Yunanistan İsrail’den M-346 eğitim uçakları alacak.

Ayrıca Yunanistan’da savaş pilotlarının eğitimi için bir uçuş okulu açılacak. İki ülke doğalgaz konusunda özellikle arama ve sondaj faaliyetlerinde çok önemli bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu yakınlaşma Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki enerji projelerinden bütünüyle dışlıyor.

Gelişmeler bunlarla sınırlı değil. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı’na önemli katkılar yapıyor olmasına rağmen, özellikle Körfez’deki Arap ülkeleriyle ciddi sorunlar yaşıyor. Ankara’nın Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütüne yaklaşımı bu ülkeler tarafından varoluşsal tehdit olarak algılanıyor. Ankara’nın bu tercihi nedeniyle Arap Birliği’nde üst üste kararlar alınmıştı.

Yunanistan bütün bu gelişmeleri fırsata çevirmeye başladı. Atina, Mısır ile de çok kapsamlı bir dizi anlaşma imzalamış durumda. Her alanda Türkiye’nin karşısına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait savaş uçakları kısa süre önce Girit’e gelerek Atina’ya destek gösterisinde bulundu. Yunan basınında gündeme getirilen iddialar yalanlanmazsa, Suudi Arabistan’ın F-15 uçakları da aynı yolu izleyerek Girit’e gelecek ve Yunan pilotlar tarafından uçurulacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar