Aşı üreticilerinin korkunç talepleri

Koronavirüsle mücadelede kullanılan aşı, şu anda dünyada bulunması en zor şeylerden biri. Bu yönüyle petrolden daha değerli ve silahtan daha stratejik. Üretici şirketler olağanüstü bir...

Koronavirüsle mücadelede kullanılan aşı, şu anda dünyada bulunması en zor şeylerden biri. Bu yönüyle petrolden daha değerli ve silahtan daha stratejik. Üretici şirketler olağanüstü bir üstünlüğe kavuştular. Batılı ülkeler aşılarını ağırlıklı olarak üç kaynaktan temin ediyor.

Bunlar; Pfizer-BioNTech, Moderna, Astra Zeneca-Oxford. Çin ve Rusya’nın aşıları ise ağırlıklı olarak dünyanın diğer bölgelerinde kullanılıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA ve Avrupa İlaç Ajansı EMA henüz Rus ve Çin aşılarına resmî kullanım onayı vermedi. Ortada açık bir savaş var.

Bir yanda ülkelerin prestiji, şirketlerin marka değeri ve milyarlarca dolarlık patentler, diğer tarafında hastane yataklarında ölümü bekleyen yüz milyonlarca insan… Küresel şirketlerin gözünü nasıl kâr hırsının bürüdüğü bilinmeyen bir şey değil. Fakat çok korkutucu yeni şeyler öğreniyoruz. Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu BioNTech ile birlikte koronavirüse karşı aşı geliştiren Amerikan Pfizer şirketinin, aşı nedeniyle yaşanacak sağlık problemlerinde tazminat ödememek için akıl almaz girişimler yaptığı ortaya çıktı.

Pfizer, Brezilya ve Arjantin’de açılacak tazminat davalarına karşı elinde teminat olması için bu ülkelerin hazine gelirlerini, devlet binalarını hatta askerî üsleri bile ipotek olarak istedi! Bunun anlamı şu; aşı nedeniyle yaşanacak ölümler, sakatlıklar ya da sağlık sorunlarından şirket kesinlikle sorumlu tutulamayacak. Pfizer bunu garantilemek için aşı sattığı tüm ülkelerden ‘feragat belgesi’ talep ediyor.

Tüm tazminat taleplerinin devletler tarafından karşılanması yönünde mutabakat imzalatıyor. Türkiye ile bu içerikte bir anlaşma yapılıp yapılmadığını merak ediyorum. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca bu konuyla ilgili kamuoyunu mutlaka bilgilendirmeli.

BÜYÜK TEHLİKE

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar