AB ve Amerika ile yeni sayfa açabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldik. Bakan, yıl değerlendirmesi niteliğindeki toplantıda gündeme dair şu önemli...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldik. Bakan, yıl değerlendirmesi niteliğindeki toplantıda gündeme dair şu önemli açıklamaları yaptı.

Yaptırım kararı yanlıştır, 2021’de yeni yönetimle biz ilişkileri ileri götürmeye hazırız. Umarım yeni yönetim de bu anlayışta olur. S-400 konusu da hep gündemdeydi. S-400’ler için ABD ile teknik görüşmeler başladı. ABD yaptırım kararından sonra bize ortak çalışalım teklifi geldi. Biz o teklife de evet dedik ve görüşmeler de başladı. Bizim politikalarımızda S-400 dışında ABD’yi rahatsız edecek ne var? Trump da sonunda Türkiye’nin füze alımıyla ilgili haklılığını kabul etmek zorunda kaldı. Ama ABD bizim yanı başımızdaki terör örgütüne destek veriyor. FETÖ’ye sahip çıkıyor, liderini ABD’de tutuyor. ABD’deki yeni yönetimle henüz temasımız yok. Başkan Joe Biden görevi devraldıktan sonra görüşme niyetlerini ifade ettiler.

İkili meseleleri AB gündemine taşıması nedeniyle gergin geçen bir yıl oldu. Türkiye ile ilişkilerin önemini anlayan ülkelerin görüşleri hakim oldu. Fransa’yla bir normalleşme süreci başlattık. Bir yol haritası üzerinde çalışıyorlar ve önümüzdeki süreçte karşılıklı atılacak adımlar üzerinde çalışıyoruz. Gerek AB ile gerek ABD ile yeni sayfalar açabiliriz.

Yeni fasılların açılması çok kolay görünmüyor ama göç konusunda mutabakat güncellenebilir, vize meselesi hayata geçirilebilir. Gümrük Birliği konusu, AB’nin de yararına gerçekleşebilir. Terörle mücadele beklentilerimiz ortada. Bu olumlu adımlar atılırsa yeni ilişkilerimizin önünü açar. AB ülkeleri NATO’dan bağımsız bir güvenlik birimi oluşturmaya çalışıyor, Türkiye’siz böyle bir birim oluşturulması mümkün mü, değil.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Dışişleri Bakanlığı’nın by pass edildiğine dair iddialar doğru değil. Gelenekleri ve vizyoner politikalarıyla Dışişleri Bakanlığı dünyadaki en güçlü bakanlıklardan biridir. Biz iddiaları dile getirenlerin tuzaklarına düşmeyiz. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile irtibat halinde, uyumlu çalışıyoruz. ABD’ye yönelik kamu diplomasisini daha etkin hale getirmek için İletişim Başkanlığı ve TBMM ile ortak çalışmalarımız var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar