Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: Türkiye'nin petrolü turizm

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik ile bir dünya kültür hazinesi Kapadokya’da konuştu. Bakan, Türkiye markasını ayağa kaldıracaklarını, kitle turizmiyle birlikte...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik ile bir dünya kültür hazinesi Kapadokya’da konuştu. Bakan, Türkiye markasını ayağa kaldıracaklarını, kitle turizmiyle birlikte yüksek gelir grubuna yönelik kaliteli mekan ve hizmetlerle ciddi gelir artışı sağlayacaklarını söyledi.

● “Hedefim budur” dediğiniz ne?

Beni turist sayısı değil, pazar çeşidi ilgilendiriyor. Mesela Kapadokya’da Asya ağırlıklı turist var. Dünya ağırlıklı turist segmenti haline gelmemiz lazım.

● Burası inanç turizmi açısından son derece kıymetli bir yer. Böyle bir yol haritanız var mı?

Türkiye Turizmi Geliştirme Fonu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu fon içinde etkinlikler, festivaller, yatırım bölümü gibi birçok segment olacak.

● Neler yapacak bu turizm geliştirme fonu?

Ana işlevi tanıtım. İkinci işlevi yatırım geliştirme. Yani yurtdışından yabancı yatırımcılar bulacak. Yabancı ülkede yatırım yaparken “Acaba oradaki bürokrasiye takılır mıyım?” gibi endişelere kapılıyorsunuz. Fonun bir özelliği de yabancıların yatırımlarına 3 ila 5 yılda çıkmak şartıyla yüzde 50’ye kadar ortaklık yapabilecek.

● Bu seneki yaz turizmi hedefine ilişkin hazırlık var mı?

Erken rezervasyonlarda yüzde 180 artış var. Bu seneki gibi Türkiye’nin yüzde 20, 23 artacağını öngörüyoruz.

‘AVRUPALILAR DÖNÜYOR’

● 2019 sonu itibari ile kaç milyon kişi gelmiş olur diye öngörüyoruz?

48-50 milyon bandında bir yere geliriz diye düşünüyorum.

● Gelir o zaman ne olur?

36 milyar dolar gelir beklentimiz var.

● “Avrupalılar dönüyor” diyebilir miyiz?

Evet, Avrupalılar dönmeye başladı. Önümüzdeki sene için erken rezervasyonda ciddi artışlar var.

‘4 BİN ESER GETİRİLDİ’

● Türkiye’den yurtdışına kaçırılan varlıkların dönüşü konusunda nasıl bir yol haritası var?

2003-2018 arası 4 bin 319 varlık yurtdışından Türkiye’ye getirildi. Bir sürü dava da devam ediyor. Çingene Kızı’nın mozaiklerinin kalan parçası 26 Kasım’da Chicago’dan getiriliyor. Bunları getirmek çok pahalı işlemler. Ama bütçe ayırıyoruz. Bütçesizlikten getirmediğimiz bir şey yok.

‘BÜTÇE İSTEMİYORUM’

● “Şu bölgelerin turizm potansiyeli var” diyeceğiniz yer var mı?

Güneydoğu, Avrupa’nın birçok ülkesini geçer. Ben bütçe istemiyorum. O kadar kaynaklarımız var ki, kullanmasını bilsek yetiyor. Türkiye’nin petrolü turizm. Ama yeni yeni farkına varıyoruz.

'MÜZE PAHALI' DİYEN KUSURA BAKMASIN

● Müzelerin durumu ne olacak?

Müzelerimizi tanıtmak için hiçbir şey yapmamışız. Türkiye’ye giriş yapan turistlerin müze ziyaret etme oranı Avrupa’nın yüzde 50’si bile değil. Zorlukla okyanusu geçirip adamı içeri sokuyorsunuz, adama müze gezdiremiyorsunuz.

● Neden öyle?

Tanıtım yapmıyoruz. Müze gelirleri ile elde ettiğimiz belli bir bütçeyi sadece müze tanıtımlarına ayıracağız. Cazip hale sokacağız müzeleri. İstanbul Belediyesi ile görüşmelere başladık. Müzekartın kullanım oranlarını yaymaya çalışıyoruz. İstanbul’u hallettikten sonra müzekartı Türkiye genelindeki diğer özel müzeleri de kapsayacak hale getirmeye çalışacağız. Bölgesel kartlar da olabilir. 70 liraya 1 yıl geçerli müzekartı alıyorsunuz, ayda bir kere müze ziyaret etseniz ortalaması 6 liraya geliyor.

● Kaç tane müzekart satıldı?

800 bin. Herkesin müzekarta geçmesi lazım. 2-3 yılda bir müzeye gidip “Müze pahalı” diyenler de kusura bakmasın. Çünkü o çok küçük azınlığı korumamız müzelerimizin büyük bir gelirinden mahrum kalmamız demek.

FİLMLERİN YÜZDE 30'U TURİZM BAKANLIĞI'NDAN

● Büyük bir filmi, diziyi Kapadokya’da çekme yönünde plan var mı?

Meclis’te görüşülecek Sinema Teşvik Yasası var. Türkiye’de film çekilmesi ile ilgili harcamaların yüzde 30’a varan kısmının tarafımızdan finanse edilmesini yasanın içine koyduracağız.

● Maliyet 100 milyon dolarsa 30 milyon dolarını Türkiye mi verecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar