2021’de dış ticarette ciddi fırsatlar var

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye’nin dış ticaretini artırmak için çalışan, ülkenin üretim ve ihracat dinamiklerini takip ederek yeni pazarlarda ekonomi diplomasisi yapan önemli bir kurum....

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye’nin dış ticaretini artırmak için çalışan, ülkenin üretim ve ihracat dinamiklerini takip ederek yeni pazarlarda ekonomi diplomasisi yapan önemli bir kurum. Faaliyetlerini uzun süredir yakından takip ediyorum. DEİK Başkanı Nail Olpak’ın koordinatörlüğünde, her ülke için kurulmuş iş konseyleri aracılığıyla projeler geliştiriyorlar. Olpak ile 2020 yılını değerlendirdiğimiz sohbet gerçekleştirdik. Fırsat ve zorlukları konuştuk.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kararlılığa bir kez daha işaret ettiği Avrupa Birliği hedefi, gördüğüm kadarıyla iş dünyamız için de öncelikli konumda. Mehmet Ali Yalçındağ’ın başkanlığını yaptığı Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) aracılığıyla ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden dönemi için de kollar sıvanmış, ticareti 100 milyar dolara taşıma kararlılığı takip edilecek. Komşu ülkeler, yine yakından izlenecek.

Çin ve Rusya gibi ticaret açığımızın büyük boyutlara ulaştığı yerler için daha azimli bir çalışma yürütülecek. Olpak, “Nispeten pozitif bir tablo ile yılı tamamladığımızı görüyoruz” diyerek söze başladı ve özetle şu notları aktardı: Cumhurbaşkanımız ile İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz toplantımızda 4 ana unsur öne çıktı.

1- ABD’deki Yeni Yönetim ve 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefinin Geleceği ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için müzakereler başlatılmasını da önemsiyoruz. Mevcutta önceliklendirdiğimiz 6 ana sektöre ilave olarak yeni alanlar da tespit ettik.

2- Küresel Tedarik Zinciri Kullanıcıya yakın olma, ulaşılabilirlik ve glokalizasyon kavramlarının önem kazandığını görüyoruz. Bunun sonucunda, Uzak Doğu ülkelerinin ihracatının etkilenip, Avrupa başta olmak üzere, önemli pazarlara yakınlığı sebebiyle yeni fırsatlar doğacağını düşünüyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar