Ya sonra?

AK Parti’nin teklif ettiği “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” ile mevcut parlamenter sistem arasında bir tercihte bulunmak, bence, ‘daha otoriter’ olanı ‘daha demokratik’ olana veya ‘daha demokratik’ olanı...

AK Parti’nin teklif ettiği “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” ile mevcut parlamenter sistem arasında bir tercihte bulunmak, bence, ‘daha otoriter’ olanı ‘daha demokratik’ olana veya ‘daha demokratik’ olanı ‘daha otoriter’ olana tercih etmek değildir.

Birinin ötekinden daha demokratik veya daha otoriter olduğunu ileri sürmeyi anlamlı bulmadığımı da belirtmeliyim.

Hem mevcut sistem hem de mutasavver “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”,  otoriter eğilimli idarecilere geniş imkânlar sunuyor.

Aynı şey, demokratik eğilimli idareciler için de geçerli.

Sistem, idarecilerin meşrebine göre işler.

Bu yüzden, ‘O sistem mi bu sistem mi?’ sorusuna hayati önem atfedenlerin ruh halini paylaşamıyorum; mezkûr sistemler arasındaki tercihi bir ölüm kalım meselesi olarak görmenin yanından bile geçemiyorum.

Hele askerî darbenin fizikî imkânlarını tamamen ortadan kaldırmak, terörle mücadelenin hakkını vermek, ekonomik buhran alametlerinin üstüne gitmek ve hukuk üzerindeki soru işaretlerini gidermek gibi ödevlerin siyasetçileri her şeyden ziyade meşgul etmesi gereken şu süreçte, ‘O sistem mi bu sistem mi?’den daha mühim bir meselemizin olmadığı ve olamayacağı anlayışını fevkalade yersiz buluyorum.

***

Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir dediğini iki etmeyen bir başbakan.

Parlamentoda ezici çoğunluğu oluşturan AK Parti grubu da Erdoğan’ın bir dediğini iki etmiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kahraman öldü 01 Mayıs 2024 | 178 Okunma Bu mudur? 15 Nisan 2024 | 4.204 Okunma Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 936 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 917 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.462 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar