Somali’ye dönüş

Miladi 16’ncı asırda Somali topraklarına Adal Sultanlığı vaziyet ediyordu. Bu İslam devletinin en yaman savaşçısı Ahmed Gurey veya nam-ı diğer Gazi Ahmed’di. Öyle yaman ki, Portekizlilerden aldıkları...

Miladi 16’ncı asırda Somali topraklarına Adal Sultanlığı vaziyet ediyordu. Bu İslam devletinin en yaman savaşçısı Ahmed Gurey veya nam-ı diğer Gazi Ahmed’di. Öyle yaman ki, Portekizlilerden aldıkları destekle Müslümanlara saldırıp duran ve Somali’yi istila etmeye yeltenen Etiyopyalıları geri püskürtmekle kalmadı, bir de Etiyopya’nın üçte ikisini fethetti.

Gazi Ahmed’in yamanlığını öpüp başımızın üstüne koyarken, tarihçilerin ittifak ettiği bir hususu da zikredelim: Etiyopya’nın üçte ikisini fetheden Gazi Ahmed, bunu, büyük ölçüde, Osmanlı Devleti’nin gönderdiği tüfekler ve askerî uzmanlar sayesinde başarmıştır. Ordusunda, savaşa aktif olarak katılan bir Osmanlı birliği dahî vardı.

(19’uncu asrın sonlarında Avrupalı sömürgecilerin karşısına dikilen Somalili direnişçilerin de Osmanlı’dan askerî yardım aldığı rivayet edilir.)

Somalililer Osmanlı’nın o yardımlarını, tarihlerinin en parlak sayfasındaki Osmanlı mürekkebini hiç unutmadılar. Daima şükranla anıyorlar Osmanlı’yı, Türkiye’yi. Kızlarına yaygın olarak verdikleri isimlerin arasında “Mekke” ve “Medine” ile beraber “İstanbul” da var.

Günümüz Somali devleti o güzel mazi için Türkiye’ye şükran duymakla kalmayıp, ‘Gelin burada askerî eğitim üssü kurun, eski güzel günlerdeki gibi doğru dürüst bir ordu kurmamıza yardım edin’ dedi.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kahraman öldü 01 Mayıs 2024 | 178 Okunma Bu mudur? 15 Nisan 2024 | 4.204 Okunma Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 936 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 917 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.462 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar